Foto: Publicitātes foto, VCA Aura
Fizikālās medicīnas pakalpojumu tops

Lai gan fizikālo terapiju plaši izmanto, lai ārstētu dažādas muskuļu, locītavu, elpceļu un citas slimības, tā efektīvi palīdz mazināt arī stresu, izdegšanas sindromu un miega traucējumus, kas pēdējā laikā skar arvien vairāk cilvēku.

Kā skaidro Veselības centru apvienības (VCA) fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste Guna Vītoliņa, fizikālajā terapijā izmanto dažādus tiešus un mainītus dabas faktorus – pārveidotu elektrisko, gaismas, termisko, mehānisko enerģiju, kas iedarbojas uz organismu gan profilaktiski, gan atveseļošanās laikā.

Fizikālā medicīna iedarbojas caur ķermeņa ādu, gļotādām, elpceļiem, audiem un orgāniem. Tās rezultātā uzlabojas asins un limfas cirkulācija, mazinās vai pazūd sāpes un tūska, labāk dzīst iekaisumi, normalizējas orgānu traucētās funkcijas, stiprinās imunitāte un organisma slodzes izturība. Vienkāršoti sakot, tās ir speciālas ierīces, ko pievieno noteiktai ķermeņa daļai ar noteiktu mērķi.

  • Ja terapijas mērķis ir mazināt tūsku, izmanto magnetoterapiju vai darsonvalizāciju.
  • Ja nepieciešams mazināt sāpes, izmanto amplipulsu, kam piemīt pretsāpju, neirostimulējošs un spazmolītisks efekts.
  • Ultraaugstfrekvence noņem iekaisumu un tūsku, tāpēc to pielieto akūtu otītu, haimorītu, furunkulu, trofisko čūlu, artrītu un citu slimību ārstēšanā. Ozekerīta un parafīna aplikācijas palīdz pēc traumām, lūzumiem un sasitumiem, tās uzlabo vielmaiņu un mazina tūsku, bet jaundzimušajiem lieto paaugstināta muskuļu tonusa dēļ.

Fizikālo terapiju izmanto arī osteohondrozes, locītavu, asinsvadu, elpošanas un gremošanas orgānu slimību ārstēšanai.

Stresu mazina elektromiegs

Lai gan mūsu ikdiena, no vienas puses, kļuvusi daudz komfortablāka, no otras puses, tā palikusi arī daudz steidzīgāka un arvien jaunu izaicinājumu pilna. Tādēļ stress, dažādas neirozes, tiki, veģetatīvā distonija un miega traucējumi nomoka arvien vairāk un arvien jaunākus cilvēkus. Fizikālās medicīnas ārste Guna Vītoliņa piedāvā risinājumu arī šīm problēmām – elektromiegu. Tā ir fizikālās medicīnas procedūra, kad ar zemas intensitātes elektriskiem impulsiem iedarbojas uz galvas smadzenēm. Šo vibrāciju rezultātā normalizējas nervu šūnu darbība, uzlabojas miegs un darba spējas.

Elektromiegu var izmantot ne tikai pieaugušajiem, bet arī emocionāli jūtīgiem, nervoziem, hiperaktīviem bērniem. Ja nervozitātes dēļ bērnam ir urīna nesaturēšana (čurāšana gultā) un speciālists atzinis, ka šī problēma radusies emocionālu iemeslu dēļ, arī tad var palīdzēt elektromiegs. Ja urīna nesaturēšana bērnam radusies urīnceļu vai urīnpūšļa problēmu dēļ, ieteicama cita fizikālās medicīnas procedūra – funkcionāli stimulējošais krēsls, kam ir jau pavisam cits darbības princips.

Fizikālās medicīnas pakalpojumu tops

Visbiežāk izmantotie fizikālās medicīnas pakalpojumi ir:

  • Ultraskaņas procedūras, kuru laikā ar ultraskaņu iedarbojas uz cilvēka audiem. Tas nozīmē, ka ar speciālu aparātu masē cīpslas, saites, muskuļus, tādējādi mazinot hroniskas sāpes. Šī procedūra paaugstina vielmaiņu un fermentu izdali arī citu hronisku slimību gadījumā, piemēram, ja ir ieildzis bronhīts, neiralģija.
  • Magnetoterapija ir procedūra, kuras laikā izmanto pastāvīgu vai zemas frekvences mainīgu magnētisko lauku. Šī procedūra palīdz mazināt tūsku (arī pēc operācijas), sasitumus, ja ir smagas kājas, sastrādāti muskuļi, varikozas vēnas.

  • Triecienviļņa terapija, kad trieciena viļņi tiek vadīti no triecienviļņa terapijas iekārtas uz problemātiskajām ķermeņa daļām, tādējādi paplašinot asinsvadus, uzlabojot mikrocirkulāciju un mazinot sāpes. Triecienviļņa terapija palīdz ārstēt gan akūtas, gan hroniskas slimības. Tā palīdz dažādu sporta traumu, pārslodzes radītu muskuļu un hronisku muguras sāpju gadījumos. Šo terapiju bieži iesaka, ja masāžas un citas fizikālās procedūras nesniedz cerēto rezultātu. Triecienviļņa terapija pieejama VCA poliklīnikās Pļavnieki, Aura un Elite.
  • UVB lampa ādas slimībām – poliklīnikā Pļavnieki ir viena no Latvijā divām ultravioletajām B lampām, ko izmanto ādas slimību, piemēram, piņņu un pat psoriāzes ārstēšanā, un ir vienīgā, kas palīdz atjaunot D vitamīna rezerves.
  • Funkcionāli stimulējošais krēsls, kas palīdz stimulēt muskuļus. Lielākoties to izmanto urīna nesaturēšanas gadījumos. Taču to var izmantot arī anālā kanāla vājuma un ginekoloģisku problēmu, kā arī hemoroīdu ārstēšanai. Krēsls nevar aizstāt hemoroīdu operāciju, ja proktologs noteicis jau trešo vai ceturto stadiju. Taču pirmajā otrajā hemoroidālās slimības stadijā krēsls var būtiski mazināt diskomfortu sēžas apvidū. Stimulējošais krēsls piemērots bērniem, sievietēm pēc grūtniecības, kad izstiepti muskuļi vai kundzēm gados, kad attīstījies starpenes muskulatūras vājums, maksts noslīdēšana.


Spa vietā ūdens dziedniecība

Ūdens dziedniecība ir viena no senākajām ārstniecības metodēm, ko veselības uzlabošanai un stiprināšanai izmanto jau gadsimtiem ilgi. Liepājas Medicīnas centrā un VCA poliklīnikās Elite un Pļavnieki Rīgā pieejama arī ūdens dziedniecība – zemūdens masāžas, šarko duša, tai skaitā augšupejošās dušas starpenes stiprināšanai, cirkulārās dušas ar šaurām, tonizējošām strūklām. Piemēram, zemūdens masāža izmasē visu ķermeni un veselībai ir daudz vērtīgāka, nekā vienkārša relaksēšanās burbuļvannā vai spa. Šajā gadījumā var dozēt ne tikai ūdens temperatūru – jo vēsāks, jo tonizējošāks, jo siltāks, jo relaksējošs, bet arī ūdens spiedienu.

Šarko dušu pielieto kā ārstniecības nolūkos, tā arī skaistumkopšanā. Procedūras laikā cilvēka ķermeni vispārēji masē ar vienu vai divām spēcīgām dažādas temperatūras ūdens strūklām. Procedūru sāk ar ķermeņa mugurpusi un pēdu masāžu, virzot strūklu ar spiedienu no pēdām uz apakšstilbiem, augšstilbiem, muguru un rokām. Pēc tam masē ķermeņa priekšpusi un ķermeņa sānu daļas. Šarko duša uzlabo asinsriti, limfas atteci, vielmaiņu un vielmaiņas galaproduktu izvadīšanu no organisma. Palīdz risināt arī liekā svara un celulīta problēmas, labvēlīgi iedarbojas uz nervu sistēmu, mazinot depresiju un novēršot bezmiegu. Uzlabojas arī muskulatūras tonuss un vispārējā organisma pašsajūta.

Tāpat VCA Elite un VCA Pļavnieki pieejama ārstnieciskā vingrošana baseinā, grupā (tikai pieaugušajiem). Pie baseiniem ir infrasarkanās pirtis, taču jāņem vērā, ka tās ir daudz siltākas nekā parastās pirtis, tāpēc tajās nedrīkst iet tie, kam ir onkoloģiskās slimības, arī izteikti paaugstināts asinsspiediens, nieru mazspēja.

Paņem nosūtījumu!

Lai saņemtu fizikālās medicīnas pakalpojumu, nepieciešams ģimenes ārsta vai speciālista nosūtījums. Pie fizikālās medicīnas ārsta ikviens var nākt arī bez nosūtījuma, taču tad jāņem vērā, ka pieaugušajiem tie būs maksas pakalpojumi (ūdens procedūras ir tikai maksas pakalpojums). Turklāt pie ārsta būs jāiet tā kā tā, jo cilvēks ir jāiztaujā un jānovērtē – pastāv situācijas, kad fizikālās medicīnas pakalpojumus izmantot nedrīkst. Piemēram, ja ir psihiskās saslimšanas, otrās vai trešās pakāpes arteriālā hipertensija, infekcijas akūtā periodā, onkoloģiskas saslimšanas, tādi labdabīgi veidojumi kā mioma vai vairogdziedzera mezgli, virs 38 grādiem paaugstināta ķermeņa temperatūra u.c.

Fizikālās medicīnas pakalpojumi pieejami šādās Veselības centru apvienības poliklīnikās: VCA Aura, VCA Elite, VCA Pļavnieki, VCA Jugla, VCA Pulss, VCA Dubulti, VCA Vesels, Dzelzceļa veselības centrā, Liepājā – Liepājas Medicīnas centrā, Daugavpilī – VCA Olvi un Dinas.

(VCA ārstniecības iestādes kods: 0100-64120)


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!