Foto: AFP/Scanpix
Krievijā Novgorodas apgabalā sprādziena dēļ no sliedēm noskrēja četri vilciena "Ņevas Ekspresis" vagoni, gājuši bojā vairāk nekā 30 cilvēki. Tiesībsargi kā galveno notikušā versiju min terora aktu, ziņo ārvalstu masu mediji.

Federālās drošības dienests sestdien pēcpusdienā ziņojis Krievijas prezidentam Dmitrijam Medvedevam, ka vilciena katastrofas iemesls bija paštaisītais spridzeklis, kas ekvivalents septiņiem kilogramiem trotila, ziņo BBC.

Sestdienas vakarā dažādos avotos ziņas par bojāgājušo skaitu atšķīrās. "Interfax" ziņo, ka apstiprināta informācija par 26 bojāgājušajiem un 18 bezvēsts pazudušajiem. Savukārt citi avoti ziņo, ka gājuši bojā vairāk nekā 30 cilvēki. Ievainoto skaits ir aptuveni 100.

Vilciens Nr.166 Maskava – Sanktpēterburga no Maskavas stacijas izbrauca pulksten 19 pēc Maskavas laika (plkst.18 pēc Latvijas laika) un pulksten 22:30 tam bija jāpienāk Sanktpēterburgas stacijā. Vilcienā bija 21 apkalpes loceklis un 660 pasažieri, ziņo "Interfax".

Vilciena katastrofa notika pulksten 22:30 pēc Maskavas laika posmā Aļešinka – Uglovka. Pēc notikušā tika aizkavēta vilcienu satiksme, un vairāk nekā 60 vilcienu kustība bija apturēta uz vairākām stundām.

"Interfax" ziņo, ka avārijas vietā ir atrasta sprādziena bedre, un tiesībsargi kā versiju izskata spridzināšanu. Daži aculiecinieki ziņojuši, ka pirms vilciens strauji apstājies, bija dzirdams blīkšķis. No sliedēm noskrējušie vagoni ir bojāti, tiem izbiruši stikli.

foto: Scanpix

Krievijas prokuratūra ierosināja krimināllietu par terorismu un ieroču un spridzekļu nelikumīgu glabāšanu.

Pasažieri, kas nebija cietuši vai guvuši vieglus ievainojumus - kopumā 529 cilvēki – tika nogādātu uz Sanktpēterburgu ar citu vilcienu.

Uz notikumu vietu devās prokuroru un izmeklētāju grupa. Tāpat tur jau strādāja sapieri un kinologi un suņiem, meklējot sprāgstvielas, kas kļuva par katastrofas iemeslu.

Tāpat sestdienas rītā turpinājās glābšanas darbi, jo, pēc glābēju domām, vairāki cilvēki, kuri tiek uzskatīti par bezvēsts pazudušiem, varētu atrasties zem vagoniem.

Krievijas masu mediju rīcībā nonācis vilciena mašīnista un dispečera sarunu ieraksts, kas liecina – katastrofu pavadīja spēcīgs sprādziens, kas pirmos vagonus saplosīja gabalos.

Krievijas Dzelzceļš plāno izmaksāt bojāgājušo ģimenēm kompensāciju 500 000 rubļu apmērā (8100 lati), bet cietušajiem – 200 000 rubļu (3240 lati), nevis 100 000 rubļu kā bija paziņots agrāk.

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers izsteica visdziļāko līdzjūtību Krievijas prezidentam Medvedevam un Krievijas tautai saistībā ar piektdien Novgorodas apkaimē notikušo traģisko vilciena katastrofu, kas prasīja vairāku desmitu cilvēku dzīvību.

Latvijas Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš līdzjūtības vēstulē Krievijas Federācijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam izteicis visdziļāko līdzjūtību un atbalsta vārdus bojā gājušo un cietušo tuviniekiem saistībā ar notikušo traģisko pasažiera vilciena Maskava-Sanktpēterburga katastrofu, portālu "Delfi" informēja ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!