Foto: AFP/Scanpix
Lietuva no politiskās puses ir izdarījusi visu ko spējusi, izmeklējot lietu par iespējamo ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) slepeno cietumu atrašanos Lietuvā, bet izmeklēšana esot apstājusies nepietiekamās sadarbības dēļ no ASV puses, vēsta portāls "Delfi.lt", atsaucoties uz Lietuvas prezidentes Daļas Gribauskaites paziņojumu.

"Es nešauboties uzskatu, ka Lietuva patiešām ir viena no atvērtākajām valstīm, kuras politiķi ir darījuši visu, ko varēja," ceturtdien žurnālistiem paziņojusi Gribauskaite. "Bet tiesas izmeklēšana, bez šaubām, apstājās, jo mēs nesaņēmām papildus informāciju no ASV," viņa teikusi.

Prezidentes komentāri nākuši klajā, Eiropas Parlamenta (EP) delegācijas vizītes Lietuvā laikā. Delegācijā Lietuvā ieradusies 25. aprīlī un jau apmeklējusi Ģenerālprokuratūru, lai izmeklētu informāciju par CIP cietumiem Lietuvā.

Jau vēstīts, ka pirmo reizi ziņas par slepeno CIP cietumu Lietuvā izskanēja 2009.gada 20.augustā, kad ASV telekanāls "ABC News", atsaucoties uz anonīmiem "bijušajiem CIP darbiniekiem", informēja, ka Lietuva šīs iestādes vajadzībām atvēlējusi kādu ēku Viļņas apkārtnē, kurā aptuveni gadu līdz 2005.gada beigām turēti astoņi augsta ranga "Al Qaeda" kaujinieki.

Lietuvas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komisija savā izmeklēšanā konstatēja, ka Lietuvā bijuši radīti visi nepieciešamie apstākļi slepena CIP cietuma pastāvēšanai un CIP aizturēto personu ievešanai un izvešanai, taču tie nav izmantoti. Savukārt Ģenerālprokuratūra paziņoja, ka tai nav izdevies gūt apstiprinājumu šādu telpu pastāvēšanai.

Slepenajā parlamentārajā izmeklēšanā noskaidrots, ka ar CIP saistītas lidmašīnas no 2002.līdz 2005.gadam vairākkārt ieradās Lietuvas teritorijā, tomēr nav ziņu par iespējamajiem cietumniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!