Foto: Valsts kanceleja
Bruņoto vīrieti, kas iebruka Igaunijas Aizsardzības ministrijā, visticamāk, iedvesmoja bēdīgi slavenais "Oslo šāvējs" Anders Bērings Breiviks, un, tā kā viņam līdzi bija liels daudzums sprāgstvielu, viņa nolūki bija nopietni, portālam "Delfi.ee" sacīja Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips un aizsardzības ministrs Marts Lārs.

Uzbrucējam, kas identificēts kā Karens Drambjans, līdzi bija apmēram simts patronu un soma ar spridzekļiem, kā arī gāzmaska, sacīja Lārs. Viņu izdevās ātri lokalizēt kabinetā ministrijas pirmā stāva labajā spārnā, pateicoties ministriju apsargājošo karavīru profesionalitātei un pašaizliedzībai, pastāstīja Lārs.

Saskaņā ar evakuācijas plānu, no ēkas pa aizmugures durvīm izvesti ministrijas darbinieki, bet no pirmā stāva cilvēki izlēkuši pa logiem.

Ansips portālam "Delfi.ee" sacīja, ka noziedznieks nekādi nav saistīts ar Bruņotajiem spēkiem. Viņš arī neesot izvirzījis nekādas politiskus vai jelkādas citas prasības – "viņa rīcības motīvs palicis neskaidrs," sacīja premjerministrs.

"Notikušais nomāc, jo, acīmredzot, kādu ir iedvesmojuši Norvēģijas notikumi," sacīja Ansips.

Lārs vēlāk norādīja, ka apšaudes iemesli nav jāmeklē nesen Norvēģijā notikušajā teroraktā, un uzsvēra, ka noziegums tikai pierādījis Igaunijas valsts stiprumu. Viņš norādīja, ka Igaunija kā valsts un arī ministrija darbojas ļoti efektīvi, "un, ja kāds ar šo uzbrukumu mēģināja šo faktu apšaubīt, tad šobrīd mēs redzam pilnīgi pretējo rezultātu", vēsta "delfi.ee".

Lārs piebilda, ka Igaunijas valsts ļoti sekmīgi tikusi galā ar krīzes situāciju, "tāpēc mēs varam lepoties ar savu valsti un cilvēkiem". Viņš arī pauda pateicību visām iestādēm, kuras "tik profesionāli un organizēti atrisināja šo situāciju, lai gan viena cilvēka nāve arī ir visai skumji".

Savukārt Igaunijas Drošības policijas pārstāvis ceturtdienas vakarā žurnālistiem pavēstīja, ka Drambjans bija bruņojies ar divām pistolēm. Vīrietim izcēlās konflikts ar ministriju apsargājušajiem zemessargiem, un viss incidents risinājās ēkas pirmā stāva foajē - tālāk par to vīrietis neesot ticis.

Drošības policijas ģenerāldirektora vietnieks Ēriks Heldna pavēstīja, ka vairākas stundas bruņotie apsargi atradušies vienā telpā ar šāvēju, taču viņi neesot bijuši paņemti ķīlniekos. Vīrietis nošauts apšaudes laikā ar policiju, un, kā vēsta prokuratūra, policija tikusi cauri ar "skrāpējumiem".

Heldna arī apstiprināja, ka Drošības policija sākusi izmeklēšanu pēc trim epizodēm: nelikumīga brīvības ierobežošana, nelikumīga ieroču aprite un uzbrukums policistiem. Tomēr par "klasiku ķīlnieku sagrābšanas drāmu" šajā gadījumā nevarot runāt, sacīja Heldna.

Tikmēr "delfi.ee" vēsta, ka Drambjanam piederošo dzīvokli Mardu pilsētā februārī izsolīja tiesu izpildītāji. Dzīvoklis bija jāpārdod parādu dēļ – lai segtu SEB bankas un Igaunijas Nodokļu un muitas departamenta prasījumus.


Jau vēstīts, ka ceturtdien plkst.15:10 Igaunijas Aizsardzības ministrijas ēkā Tallinā atskanējuši vairāki šāvieni. Policija ielenkusi ēku un tajā iegājuši desmitiem bruņu vestēs tērpti likumsargi. Plkst. 17:25 paziņots, ka šāvējs izdarījis pašnāvību, neviens cits incidentā nav cietis, bet vēlāk informācija precizēta, ka iebrucējs nošauts.

Portālam "Delfi.ee" Igaunijas Valsts prokuratūrā pavēstīja, ka uzbrucējs ir Igaunijas pilsonis Karens Drambjans - 1954.gadā dzimis jurists, kas no Apvienotās kreisās partijas 2009.gadā kandidējis Mardu pilsētas domes vēlēšanās, bet netika ievēlēts.

Sākotnēji tika pieļauts, ka šavējs varētu būt militārpersona, tomēr tā izradījās nepareiza informācija, vēsta "delfi.ee".

Kā vēsta portāls, Drambjans dzimis Erevānā, Armēnijā, un iepriekš viņš nav bijis sodīts, lai gan bijis policijas redzeslokā. Igaunijas pilsonību viņš ieguva 1990.gadu sākumā.

Uzbrucējs iegājis ministrijas ēkā, bruņojies ar pistoli un divām sprāgstierīcēm. Šajā ēkā viņš saņēma divus ķīlniekus un, piedraudot ar nogalināšanu, uzveda ēkas otrajā stāvā, kur viņus atbrīvoja.

Sākotnējā informācija liecināja, ka, policijai mēģinot vīrieti aizturēt, viņš nošāvies ar pistoli, bet vēlāk tā precizēta, ka viņš nogalināts apšaudē.

Kā ziņots, pēc policijas ieiešanas ēkā plkst. 16:58 nograndis sprādziens un atskanējuši jauni šāvieni. Vēlāk ministrijā policistu pavadībā iegājuši ātrās palīdzības mediķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!