Foto: DELFI
Kuršu kāpās Lietuvā piektdien izcēlies milzīgs meža ugunsgrēks, vēsta portāls "Delfi.lt"

Ugunsgrēks pamanīts tā sākuma stadijā un uz notikuma vietu devās ugunsdzēsēji no Klaipēdas un Neringas. Tomēr uguns ļoti ātri izplatījusies un aptver jau ap 10 hektāru lielu teritoriju, informē Kuršu kāpas nacionālā parka pārstāve Aušra Fēzere.

Palīgā izsaukti ugunsdzēsēju no Palangas, Kretingas un Gargždiem. Ugunsdzēsēju autocisternas uz ugunsgrēka vietu nogādātas ar prāmi pāri Kuršu jomai. Cīņā ar liesmām iesaistīti arī helikopteri.

Paraka teritorijā ir uzstādītas speciālas kameras, kurām ir jāfiksē ugunsgrēki un jāpalīdz ātri noteikt to atrašanās vietu, skaidro Fēzere.

Milzīgs ugunsgrēks uz Kuršu strēles notika jau 2006. gada maijā. Tad ugunsdzēsēji ar liesmām cīnījās 26 dienas un izdega 236 hektāri meža, atgādina "Delfi.lt".

Latvijas Nacionālie bruņotie spēki ugunsnelaimes lokalizēšanai uz Lietuvu nosūtīja Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopteru "Mi-17", kas aprīkots ar speciālu mežu un purvu ugunsgrēku dzēšanas aprīkojumu - mīkstu ūdens konteineru "Bemby Bucket", ar kuru no ūdenstilpnes var pacelt līdz pat 2,5 tonnas ūdens.

Sākotnēji Lietuvas Ugunsdzēsības un glābšanas departamenta priekšnieks Remigijus Baniulis ar lūgumu dzēšanas darbos iesaistīt arī helikopteru no Latvijas vērsās pie Latvijas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka Oskara Āboliņa, portālu "Delfi" informēja VUGD pārstāve Inga Vetere.

Tā kā VUGD šādas tehnikas nav, taču nepieciešamības gadījumā palīdzību sniedz Nacionālie bruņotie spēki (NBS), tad kaimiņu valsts ugunsdzēsēju lūgums tika nodots NBS komandierim Raimondam Graubem.

Uz notikuma vietu helikopters izlidojis līdz plkst.17 un ugunsdzēšanas darbos notikuma vietā iesaistīsies līdz tumsas iestāšanās laikam. Pēc Lietuvas puses lūguma un nepieciešamības, bruņoto spēku helikopters ugunsgrēka dzēšanas darbus var turpināt arī rīt.

Kā LTV raidījumam "Panorāma" atzina VUGD, degšanas platība ir apmēram 40 kvadrātmetri, bet priedes kāpās degot kā vienota siena un tai nav iespējams tuvoties vairāk par 10 līdz 15 metriem.

Šajā ugunsnelaimē Lietuvas kolēģiem jau sadegusi viena jauna autocisterna. Cilvēki gan nav cietuši.

Notikuma vietā strādā vairākas vienības, kas nodrošina ūdens piegādi ar šļūteni, bet ir arī helikopteri, kas liesmas slāpē ar ūdensmetēja palīdzību.

Nav izslēgts, ka no Latvijas šajos dzēšanas darbos varētu sūtīt vēl papildus vienības.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!