Lietuvā beidzamo dienu laikā izraisījusies diskusija par iespēju kvalificēt 1991.gada jūlijā notikušo Medininku asinspirti kā noziegumu pret cilvēci vai kara noziegumu, lai šai lietā aizdomās turētie nevarētu izvairīties no atbildības noilguma dēļ.

Nākamā gada 31.jūlijā apritēs divdesmit gadi, kopš omoniešu uzbrukumā Medininku robežkontroles punktam pie Baltkrievijas robežas tika smagi ievainoti ar šāvieniem pakausī un vēlāk slimnīcā mira septiņi Lietuvas robežsargi un muitnieki. Slaktiņā izdzīvoja tikai viens smagi ievainots muitnieks.

Aizvadītajā nedēļā Medininku traģēdijai veltītā konferencē Lietuvas Ģenerālprokuratūras Organizētās noziedzības un korupcijas izmeklēšanas pārvaldes galvenais prokurors Aļģimants Kļunka, runādams par lietas izmeklēšanas gaitu, cita starpā izteicās, ka "jautājums par citādu nozieguma kvalifikāciju, uz kuru noilguma termiņi netiek attiecināti, joprojām ir atklāts".

"Tas būs atkarīgs no visu šai lietā savākto datu pārbaudīšanas un novērtējuma," viņš sacīja.

Taču jaunais Lietuvas ģenerālprokurors Darjus Valis Lietuvas televīzijai sacījis, ka nesaskata iespēju pārkvalificēt šo noziegumu. "Pagaidām nav pamata pārkvalificēt šo noziedzīgo darbību par kara noziegumu," viņš norādījis.

Tomēr Seima deputāts, Kristīgās partijas frakcijas priekšsēdētājs Vidmants Žiemelis šo ģenerālprokurora izteikto vērtējumu nosaucis par nepamatotu un pārsteidzīgu.

"Manuprāt, ģenerālprokuroram nevajadzētu izteikt šādus pārsteidzīgus vērtējumus attiecībā uz vienu no sāpīgākajiem noziegumiem pret mūsu tautu cīņā par Lietuvas neatkarību, iekams nav izvērtēti visi šīs lietas dati. Prokuratūrai ir jādara viss, lai vainīgie stātos tiesas priekšā," viņš norādījis.

Žiemelis atsaucies uz starptautisko tiesību eksperta Daiņus Žalima viedokli, ka Medininku lietā aizdomās turētos vajadzētu tiesāt saskaņā ar apsūdzībām noziegumos pret cilvēci. "Tas ir acīmredzams starptautisko humanitāro tiesību pārkāpums, un, visticamāk, to var vērtēt kā noziegumu pret cilvēci," deputāts citējis eksperta vārdus.

Medininku slaktiņa lietā šobrīd tiek tiesāts tikai viens apsūdzētais - bijušais omonietis Konstantīns Mihailovs jeb Konstantīns Ņikuļins, kas jau notiesāts par pretvalstisku darbību Latvijā, bet 2008.gada janvāra beigās tika izdots Lietuvai. Viņš visas sev izvirzītās apsūdzības noliedz. Vēl trīs aizdomās turētos - Andreju Laktionovu, Česlavu Mļiņņiku un Aleksandru Rižovu - Krievija neizdod Lietuvai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!