Otrdien Šauļu rajonā NATO ātrās reaģēšanas kontingenta Francijas Gaisa spēku iznīcinātājs "Mirage" mācību lidojumu laikā sadūries ar Lietuvas Gaisa spēku lidmašīnu "L-39", informē portāls "Delfi.lt".

Incidents noticis plkst. 10:30 pie Rekivas ezera. Pēc sadursmes franču iznīcinātājs spēja nolaisties lidlaukā, bet "L-39" nogāzās, pilotiem izdevās katapultēties un nolaisties ezerā.

Lietuvas Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Arvīds Pocjus informējis, ka abas lidmašīnas veikušas plānotos mācību lidojumus. Mācībās piedalījušies arī citi lidaparāti.

Pocjus uzsvēris, ka pēc sadursmes lietuviešu piloti darījuši visu iespējamo, lai novirzītu lidmašīnu tālāk no apdzīvotām vietām. Iznākumā lidaparāts nogāzies purvainā meža apvidū aptuveni sešu kilometru attālumā no Zokņu lidlauka.

Lietuvas Aizsardzības ministrijā izveidota katastrofas izmeklēšanas komisija. Par sadursmes iemesliem ziņu nav, to noteiks eksperti.

Avarējusī Čehijā ražotā mācību lidmašīna " L-39" "Albatross" bija viena no divām šī tipa lidmašīnām, kas bija Lietuvas Gaisa spēku rīcībā. Lidmašīnas iegādātas 1998. gadā un 2007. gadā tām veikts kapitālais remonts.

Pocjus atturējās nosaukt zaudētās lidmašīnas vērtību. To, kam jākompensē avārijas radītie zudējumi, varēs lemt pēc izmeklēšanas komisijas slēdziena.

Franču kara aviācijas iznīcinātājam "Mirage" esot bojāti stabilizatori. Tas pēc incidenta nosēdies Zokņu lidlaukā. Francijas vēstniecība Lietuvā sadarbojas ar katastrofas izmeklētājiem, norādījis Bruņoto spēku komandieris.

Jau vēstīts, kā novēroja portāla "Delfi.lv" korespondents, rīta pusē Šauļos bija manāma lidmašīnu aktivitāte, virs pilsētas ik pēc brīža lidoja iznīcinātāji. Vēlāk ielās varēja manīt glābšanas dienestu aktivitāti - pirms plkst. 11:00  varēja redzēt steidzami uz Šauļu nomali dodamies militārās medicīnas mašīnas, ugunsdzēsējus, militāro dienestu mašīnas.


Arī pēc laika, kas minēts kā avārijas laiks, virs Šauļiem turpinājās iznīcinātāju lidojumi un nekas neliecināja, ka lidojumi būtu pārtraukti.

Šauļu aviobāzes dežurants kapteinis Roms Rjautas pastāstījis "Delfi.lt", ka abi lietuviešu piloti ir atrasti. Bojātais "Mirage" lidaparāts ir veiksmīgi piezemējies.

"Šobrīd mēs meklējam meža masīvā lidmašīnas "L-39" nokrišanas vietu. Tā atrodas netālu no Bačūņiem," norādījis Rjautas. 

"Tas ir nožēlojami, ka šis incidents noticis, mums joprojām nav visu faktu, par laimi cilvēki nav cietuši. Diemžēl dažkārt šādi negadījumi notiek," paziņojis Lietuvas premjers Andrjus Kubiļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!