Foto: LETA
Tadžikistānas dienvidu Hatlonas apgabala tiesa otrdien piesprieda astoņu ar pusi gadus ilgu cietumsodu Igaunijas lidotājam Aleksejam Rudenko un Krievijas lidotājam Vladimiram Sadovņičijam, atzīstot viņus par vainīgiem kontrabandā un valsts robežas nelikumīgā šķērsošanā.

Kurgontepas pilsētā tiesnesis Temurs Bojevs abiem apsūdzētajiem piesprieda 10,5 gadus ilgu cietumsodu, bet saskaņā ar amnestiju ir atļauta soda mīkstināšana, tādēļ abiem pilotiem tas tika samazināts līdz astoņiem ar pusi gadiem cietumā.

Prokurors Krievijas kompānijas "Rolkan investments" lidmašīnu pilotus lūdza atzīt par vainīgiem nelikumīgā robežas šķērsošanā, starptautisko gaisa satiksmes noteikumu pārkāpumā un kontrabandā un piespriest 13 gadu cietumsodu. Tadžikistānas likumdošana par šādiem pārkāpumiem ļauj piespriest līdz pat 15 gadiem ilgu cietumsodu.

"Tiesa atzina apsūdzēto vainu katrā no viņiem inkriminētajā apsūdzības epizodē," teica Bojevs.

Abu apsūdzēto advokāti paziņoja, ka spriedumu pārsūdzēs.

Rudenko un Sadovņičijs tika aizturēti 12.martā pēc divu Krievijas lidmašīnu "An-72" nolaišanās Kurgontepas lidostā, kas atrodas apmēram 80 kilometrus uz dienvidiem no valsts galvaspilsētas Dušanbes. 12.maijā viņus apcietināja, izvirzot apsūdzības.

Lidmašīnas atgriezās Tadžikistānā no Afganistānas galvaspilsētas Kabulas, kur tās bija veikušas vietējos aviopārvadājumus pēc humānās palīdzības organizāciju pasūtījuma. Piloti sacīja, ka viņiem bijusi mutiska vienošanās ar Tadžikistānas aviācijas iestādēm par tranzīta nolaišanos un degvielas uzpildīšanu, bet pēc nolaišanās uzsākšanas saņēmuši aizliegumu to darīt.

Piloti, atsaucoties uz Starptautisko gaisa kodeksu, lūdza atļauju veikt ārkārtas nolaišanos, ko viņiem nevarēja aizliegt. Viņi bija nobažījušies par to, ka varētu nepietikt degvielas atpakaļceļam uz Kabulas lidostu.

Piloti pēc nolaišanās tika aizturēti un atradās mājas arestā viesnīcā līdz 12.maijam, kad pārējie apkalpes locekļi tika atbrīvoti, bet Rudenko un Sadovņičijam tika izvirzītas apsūdzības.

Abi apsūdzētie jau no paša sākuma noliedza izvirzītās apsūdzības, apgalvojot, ka saņēmuši robežas šķērsošanai nepieciešamās atļaujas un Kurgontepā tās iesnieguši atbildīgajām amatpersonām.

Eksperti par savādām uzskata arī apsūdzības kontrabandā. Tadžikistānas amatpersonas šīs apsūdzības izvirzījušas par pusizjauktu lidmašīnas dzinēju, ko ekipāžas izmantojušas savu lidaparātu remontu vajadzībām.

Abas lidmašīnas ir arestētas un atrodas Kurgontepas lidostā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!