Foto: Reuters/Scanpix

Tieši pirms 60 gadiem, 1953. gada 5. martā, mira Padomju Savienības (PSRS) nežēlīgais diktators un tautu paverdzinātājs Josifs Staļins. Par spīti tam, ka Staļina brutālā valdīšana un represijas prasīja miljoniem cilvēku dzīvības, komunistu valdnieku joprojām plaši apbrīno Krievijā un vairākās citās bijušās PSRS republikās, liecina sabiedriskās domas aptaujas.

Kārnegī fonda piektdien publiskotais pētījums, kas balstīts Krievijā, Armēnijā, Azerbaidžānā un Gruzijā veikto aptauju rezultātos, atklāj, ka Staļina popularitāte kopš PSRS sabrukuma 1991. gadā ir pieaugusi, vēsta laikraksts "The Washington Post".

Sabiedrības attieksme pret kādreizējo diktatoru ir uzlabojusies 13 pašreizējā Krievijas prezidenta Vladimira Putina varas gados, kad Kremlis Staļina tēlu uzskatīja par labu veidu savs kontroles nostiprināšanai.

Staļins PSRS vadīja no 1924. līdz pat savai nāvei 1953. gadā. Komunisti un citi stingrā kursa piekritēji uzskata, ka diktators nodrošināja valsts uzvaru Otrajā pasaules karā un padarīja PSRS par kodollielvaru, kamēr citi nosoda nežēlīgās vajāšanas, kurās nogalināti un represēti miljoniem cilvēku.

1989. gadā, kad toreizējais PSRS līderis Mihails Gorbačovs mēģināja ieviest liberālās reformas un Staļina noziegumi lielākoties tika nosodīti, tikai 12% aptaujāto krievu atzina diktatoru par izcilāko vēstures personību. Savukārt 2012. gada Kārnegī centra veiktajā aptaujā noskaidrots, ka jau 42% aptaujāto Krievijas iedzīvotāju atzīst Staļinu par nozīmīgāko vēsturisko figūru.

Zīmīgi, ka gadā, kad Staļins ierindojās Krievijas dižāko personību saraksta galvgalī, 37% aptaujāto vai nu nezināja neko, vai gandrīz neko par diktatora nežēlīgajām represijām.  Pētījuma rezultāti norāda uz pretrunām, kas liecina par sabiedrības apjukumu un no totalitārisma mantoto "dubulto domāšanu" - kamēr daudziem krieviem ir pozitīvs viedoklis par Staļinu, viņa laikmets pārsvarā tiek uztverts negatīvi, norāda "The Washington Post".

"Staļina tēls sāka uzlaboties un tas pastiprinājās ar Putina nākšanu pie varas. Dažas personas sāka acīmredzami aizstāvēt Staļinu un šī diskrētā rehabilitācija sasniedza savu apogeju 2004. un 2005. gadā ar uzvaras karā 60. gadadienu, kad Izglītības ministrijas apstiprinātā mācību grāmatā Staļins tika raksturots kā "efektīvs vadītājs," vienu no ziņojuma autoriem Ļevu Gudkovu citē laikraksts "The Japan Times".

"2012. gada Vladimira Putina Krievijai ir vajadzīgi varas un nacionālā spēkā simboli, lai cik strīdīgi tie arī būtu, lai legalizētu jauno autoritāro politisko kārtību. Staļins, despotiskais, par masu asinsizliešanu atbildīgais līderis, bet tai pat laikā joprojām saistīts ar kara laiku uzvaru un nacionālo vienotību, der kā simbols, kas pastiprina pašreizējo politisko ideoloģiju," ziņojumā Gudkova rakstīto citē "The Washington Post".

Bijušais Valsts drošības komitejas (VDK) virsnieks Putins ir izvairījies no publiskas Staļina slavēšanas vai kritizēšanas, bet viņš ir atjaunojis padomju laika simbolus un koncentrējas uz padomju ēras sasniegumiem, nevis staļinisma noziegumiem. Kremļa kritiķi mēģinājumus spodrināt Staļina tēlu uzskata par daļu no Putina īstenotās demokrātijas graušanas, skaidro "The Washington Post".

Vēl skarbāka spriedumos ir Kārnegī centra Maksavas darbiniece Marija Lipmana, kura norāda, ka pašreizējā Krievijas politiskā sistēma ir balstīta uz tiem pašiem pamatiem, kā Staļina laikā  - "centralizēta vara, kas balstās uz drošības iestādēm un pakļāvīgiem iedzīvotājiem", raksta "The Japan Times".

Staļins tautas līmenī bieži tiek uztverts kā stingras valsts simbols, skaidro politiskais analītiķis un Pļehanova Universitātes rektora vietnieks Sergejs Markovs. "Lielākā sabiedrības daļa uzskata, ka destaļinizācijas aizsegā cilvēki vēlas iznīcināt Krievijas valstiskumu un tie, kas kritizē Staļinu, patiesībā grib iznīcināt Krieviju," stāsta Markovs.

Nesenākie notikumi, kas liecina par Staļina tēla spodrināšanu, ir Volgogradas domes lēmums, ka pilsēta svarīgu militāru notikumu gadadienās atgūs savu kādreizējo nosaukumu - Staļingrada. Atzīmējot Staļingradas kaujas 70. gadadienu, vairākās Krievijas pilsētās Staļina ģīmetne rotāja satiksmes autobusus. Savukārt jau 2009. gadā Maskavā restaurēja "Kurskaja" metro staciju, atjaunojot arī uzrakstu: "Mūs audzēja Staļins, lai kalpojam tautai, lai darbā un cīņās mums uzvara zied".

Vēl lielāka Staļina popularitāte vērojama viņa dzimtenē Gruzijā, kur 45% respondentu pozitīvi novērtēja kādreizējo PSRS vadoni. Armēnijā 38% aptaujāto atzina, ka valstij vienmēr vajag tādu līderi kā Staļins. Viszemākais atbalsts Staļinam, salīdzinot ar minētajām tautām, pausts Armēnijā, kur 22% iedzīvotāju pat nav zinājuši, kas ir Staļins, vēsta "The Washington Post".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!