Foto: stock.xchng
Zālamana salās trešdienas naktī notika spēcīga zemestrīce ar stiprumu 8,0 magnitūdas un tās izraisīts cunami, un stihijā gājuši bojā vismaz pieci cilvēki un trīs ievainoti, paziņoja vietējās varas iestādes.

Zemestrīce notika 5,8 kilometru dziļumā pie Santakrusas salām, kuras pagājušonedēļ bija skārušas vairākas stipras zemestrīces. Zemestrīcei sekoja divi pēcgrūdieni ar stiprumu 6,4 un 6,6 magnitūdas.

Zemestrīces izraisīts pusotru metru augsts cunami vilnis sasniedza Zālamana salu arhipelāga Santakrusas salas, applūdinot Latas lidostas skrejceļu un izpostot vai sagraujot 60 līdz 70 mājas četros ciemos.

Santakrusas salās gāja bojā viens zēns, trīs gados vecas sievietes un viens gados vecs vīrietis. Vēl nav noskaidrots, vai viņu nāvi izraisīja zemestrīce vai cunami.

Sakari ar Santakrusas salām ir apgrūtināti to nomaļā novietojuma dēļ, un varas iestādes vēl turpina noskaidrot precīzu upuru skaitu un postījumus.

Par iespējamu metru augstu cunami vilni tika brīdināti piekrastes rajonu iedzīvotāji Jaunkaledonijā, Vanuatu, Nauru, Papua-Jaungvinejā, Tuvalu, Fidži, Kiribati un citās tuvumā esošās Klusā okeāna salās, bet brīdinājums vēlāk tika atcelts. Iespējamam cunami gatavojās arī Havaju salu, Jaunzēlandes un Indonēzijas iedzīvotāji, bet tas neapdraudēja Austrāliju.

2007.gadā cunami pēc 8,1 magnitūdas zemestrīces prasīja vismaz 52 cilvēku dzīvības Zālamana salās un atstāja tūkstošiem cilvēku bez pajumtes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!