Foto: AFP/Scanpix
Krievijas oligarhs Romāns Abramovičs, veicot darījumus korupcijas sapūdētajā postpadomju Krievijā, paļāvies uz savu "politisko krustēvu" Borisu Berezovski, otrdien britu tiesā liecināja Abramoviča advokāts Džonatans Sampšns.

Pēc komunisma sagrāves Krievijā izveidojās "samērā ārkārtēja situācija", un uzņēmējdarbībā nebija iespējams virzīties uz priekšu bez politiskas ietekmes, uzsvēra advokāts.

Ar šiem apgalvojumiem viņš nāca klajā otrajā prāvas dienā, kas uzsākta pēc Berezovska prasības pret Abramoviču. Tiesā iesniegtajā prasībā Berezovskis apgalvo, ka Abramovičs ar iebiedēšanas palīdzību panācis, ka viņš pārdod savas uzņēmuma "Sibņeft" akcijas zem to vērtības.

Berezovskis lielā mērā palīdzējis Abramovičam iegūt "Sibņeft", bet viņa ieguldījums allaž bijis politisks, turklāt Abramovičs visu laiku kontrolējis akciju vairākumu, skaidroja advokāts.

Berezovskis pieprasa, lai viņam tiktu atlīdzināti zaudējumi - pieci miljardi dolāru (2,5 miljardi latu) -, kas radušies, viņam pārdodot uzņēmuma akcijas.

Abramovičs tiek arī apsūdzēts līgumsaistību nepildīšanā un līguma laušanā. Šīs apsūdzības viņš noliedz.

Raksturojot Krieviju gados, kas sekoja PSRS sabrukumam, Sampšns sacīja: "Nebija nekādas likuma varas."

"Policija bija korumpēta. Tiesas labākajā gadījumā bija neparedzamas, sliktākajā - tās bija atvērtas lielāko politisko un ekonomisko interešu grupu manipulācijām," skaidroja advokāts. "Neviens nevarēja veikt darījumus bez piekļuves politiskajai varai."

Abramovičs respektējis Berezovski kā savu "politisko krustēvu" un no Abramoviča uzņēmumiem Berezovskim maksātas lielas summas - vairāki miljoni sterliņu mārciņu, sacīja Sampšns.

Berezovska ieguldījums "Sibņeft" iegādē bija neatsverams, bet tas "teju vai vienmēr bija politisks", uzsvēra advokāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!