Foto: AFP/Scanpix

Afganistānas izlūkdienesta vadītājs Asadulla Halids ceturtdien tika ievainots atentāta mēģinājumā Kabulā, paziņoja amatpersona.

Nacionālās drošības direkcijas vadītājs Halids tika ievainots granātas sprādzienā, kuru sarīkoja apmeklētājs izlūkdienesta viesu namā, pavēstīja policija un augsta ranga valdības ierēdnis.

Halidu aizveda uz slimnīcu, kur viņam pārlēja asinis. Afganistānas prezidents Hamids Karzajs apmeklēja šo slimnīcu, kur ķirurgi viņam apliecināja, ka Halida veselības stāvoklis ir stabils un ievainojums neapdraud dzīvību.

Afganistānas prezidents Hamids Karzajs augustā izvirzīja Halidu Nacionālās drošības direkcijas vadītāja amatam, neraugoties uz Rietumvalstu cilvēktiesību organizāciju paustu asu kritiku. Vēlāk viņu šajā amatā apstiprināja parlaments.

Atbildību par sprādzienu uzņēmās islāmistu grupējums "Taliban", kas cīnās pret valdību. Halids ir stipri noskaņots pret talibiem.

"Taliban" apgalvoja, ka Halids esot komā pēc spridzinātāja pašnāvnieka uzbrukuma. Ziņu avoti drošības spēkos sacīja, ka apmeklētājs, kurš pirms ielaišanas viesu namā ticis pārmeklēts, ir gājis bojā šajā sprādzienā.

Tā kā Halids ir tuvs Karzaja ģimenei, viņa iecelšana par Nacionālās drošības direkcijas vadītāju tika interpretēta kā daļa no prezidenta centieniem nodrošināt savas varas bāzi.

Starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" bija aicinājusi Afganistānas parlamentu atlikt Halida apstiprināšanu amatā un izmeklēt apgalvojumus par viņa "līdzdalību daudzos spīdzināšanas aktos un citos smagos cilvēktiesību pārkāpumos".

Šie cilvēktiesību pārkāpumi attiecas uz laiku, kad Halids bija Gazni provinces gubernators no 2001. līdz 2005.gadam un Kandahāras provinces gubernators no 2005. līdz 2008.gadam.

"Amnesty International" arī paziņoja, ka ir ticami apgalvojumi par Halida līdzdalību automašīnas spridzināšanā, kurā 2007.gada aprīlī tika nogalināti pieci ANO darbinieki Kandahārā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!