Foto: AP/Scanpix

Čečenu izcelsmes brāļi, kurus tur aizdomās par pagājušajā nedēļā Bostonas maratona laikā notikušā terorakta organizēšanu, uzbrukumu, šķiet, sarīkojuši radikālā islāma ideju vārdā, bet, domājams, nav bijuši saistīti ar musulmaņu teroristu grupām, otrdien paziņoja ASV amatpersonas. Par to vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Aizturēšanas operācijas laikā izdzīvojušais brālis - 19 gadu vecias Džohars Carnajevs ar smagiem ievainojumiem atrodas slimnīcā, kur amatpersonas viņu jau pratināja un izvirzīja apsūdzības, par kurām viņam draud mūža ieslodzījums vai nāvessods.

Otrs terorakta rīkošanā aizdomās turētais - Džohara 26 gadus vecais brālis Tamerlans pēc sīvas apšaudes ar policiju mira piektdien.

Provizoriskie jaunākā brāļa nopratināšanas rezultāti liecina, ka uzbrucējus sarīkot teroraktu pamudināja reliģiskā ekstrēmisma idejas, medijiem atklāja divas amatpersonas.

Izmeklētāji mēģina pārbaudīt Carnajeva liecību patiesumu, kā arī pārbauda viņa komunikāciju pa telefonu, internetā un saistību ar citiem cilvēkiem.

Jaunietim izvirzītajā apsūdzībā teikts, ka katrs brālis nolicis somu ar spridzekli cilvēku pūlī netālu no maratona distances finiša līnijas. Novērošanas kameras ierakstā redzams, kā Džohars darbojas ar mobilo telefonu un paceļ to pie auss īsu brīdi pirms sprādzieniem, atklāj Federālais Izmeklēšanas birojs (FIB).

Pēc pirmā sprādziena atskanēšanas gandrīz visi cilvēki pagriezuši galvas trokšņa virzienā, bet pie restorāna ieejas esošais Džohars šķiet mierīgs, raksturots apsūdzībā. Tad viņš strauji devās prom, atstājot zemē somu, bet pēc desmit sekundēm šai vietā atskanēja otrais sprādziens, secina FIB.

Izmeklētāji neprecizē, vai mobilo telefonu Carnajevs izmantojis spridzekļu detonēšanai, vai kādam zvanījis.

Tikmēr Kazahstānas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka divi sestdien Bostonas apkārtnē par imigrācijas noteikumu pārkāpšanu aizturētie ārzemnieki ir no Kazahstānas un varētu pazīt abus Bostonas maratona spridzināšanā aizdomās turētos. ASV amatpersonas skaidroja, ka personas aizturētas pārbaudot Džohara Carnajeva iespējamos kontaktus un sakarus. Aizturēto personu vārdi netiek atklāti.

Jau vēstīts, ka 15. aprīlī netālu no Bostonas maratona finiša līnijas nogranda divi sprādzieni, nogalinot trīs un ievainojot aptuveni 180 cilvēkus. Aizdomās par šo uzbrukumu policija turēja divus čečenu izcelsmes brāļus - Tamerlanu (26) un Džoharu (19) Carnajevus.

Piektdien aizdomās turētie Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā nogalināja policistu un nolaupīja automašīnu, ar kuru, šaujot un metot spridzekļus, bēga no likumsargiem.

Dažus kilometrus tālāk - Bostonas piepilsētā Votertaunā - izcēlās apšaude ar policiju, kuras laikā nāvējošus ievainojumus guva vecākas brālis Tamerlans. Džoharam izdevās izbēgt un viņu, paslēpušos laivā, atrada nākamajā vakarā

Medijos tika nosauktas iespējamas variācijas par versijām, kāpēc brāļi rīkojuši sprādzienus. Vajāšanas laikā nogalinātajam vecākajam brālim Tamerlanam esot simpatizējuši radikālo islāmistu uzskati un svētais karš. Viņš esot izveidojis profilu video straumēšanas vietnē "Youtube", kur ievietojis dažādus džihādu slavinošus video un dziesmu "Mēs savu dzīvi veltīsim džihādam".

Internetā par Tamerlanu esot rakstīts, ka viņam ASV neesot neviena drauga amerikāņa - viņš tos nespējot izprast. Tamerlans esot studējis inženierzinātnes, taču šīs studijas neesot pabeidzis, jo pievērsies boksam. Viņš sapņojis startēt olimpiādē, pārstāvot neatkarīgo Čečeniju.

Abi Bostonas spridzināšanā aizdomās turētie brāļi ASV uzturējās legāli un vismaz 10 gadus. Brāļi Carņajevi Čečeniju ir pametuši pirms daudziem gadiem un nav tur dzīvojuši pieaugušā vecumā, paziņoja Čečenijas prezidenta birojs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!