Foto: AP/Scanpix
Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un Arābu līgas īpašais sūtnis Kofi Annans pirmdien paziņoja, ka vienojies ar Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu par jaunu pieeju, lai izbeigtu 16 mēnešu ilgušos nemierus, ar kuru Annans iepazīstinās nemiernieku pārstāvjus.

"Diskutējām un vienojāmies par nepieciešamību izbeigt vardarbību un veidiem un līdzekļiem, kā to izdarīt. Mēs vienojāmies par pieeju, ar ko es iepazīstināšu bruņoto opozīciju," Annans teica žurnālistiem Damaskā pēc tikšanās ar Asadu.

Bijušais ANO ģenerālsekretārs paziņoja, ka saruna ar Asadu bijusi konstruktīva.

"Mana saruna ar prezidentu Asadu bija konstruktīva un atklāta," viņš sacīja. Pirms tam Sīrijas Ārlietu ministrijas pārstāvis tikšanos raksturoja kā "konstruktīvu un labu".

Sīrijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Džihads Makdisi mikroblogošanas vietnē "Twitter" pavēstīja, ka Asads tiksies arī ar ārlietu ministrs Validu al Moallemu.

Laikraksts "Al Watan" vēstīja, ka Annana un Asada sarunas galvenais temats bija jūnija beigās notikušās konferences Ženēvā rezultātu apspriešana.

Viņi runāja par veidiem, "kā īstenot tikšanās rezultātus.. par pārejas laika valdības izvedi Sīrijā, kas apvienotu valdības un opozīcijas pārstāvjus, neminot Asada atkāpšanos".

Valsts ziņu aģentūra SANA norādīja, ka "tika izskatīti dažādi veidi, kā izbeigt vardarbību Sīrijā ar mērķi pilnībā atjaunot drošību valstī, tostarp pārskatot ANO novērotāju misijas funkcijas, ko var realizēt sadarbojoties ar Sīrijas valdību".

"Sarunas notika pozitīvā un konstruktīvā atmosfērā, Sīrijas puse apstiprināja gatavību izpildīt sešu punktu plānu, bet šī plāna veiksmīga izpilde lielā mērā ir atkarīga no ieroču un finanšu līdzekļu piegādēm teroristiem," norādīja SANA. Sīrijas valdošajam režīmam pietuvinātajos plašsaziņas līdzekļos bruņotie opozīcijas pārstāvji tiek dēvēti par teroristiem.

Opozīcijas izveidotā Sīrijas Nacionālā padome nosodīja Annana lēmumu tikties ar Asadu, norādot, ka, kopš īpašā sūtņa miera plāna stāšanās spēkā aprīlī vardarbība nav mitējusies.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien norādīja, ka Sīrijā ir nepieciešams dialogs starp valdošā režīma un opozīcijas spēkiem, nevis ārvalstu iejaukšanās.

Šī ir Annana trešā vizīte Sīrijā, kopš viņš februārī tika iecelts par ANO un Arābu līgas īpašo sūtni Sīrijas jautājumos. Iepriekšējo reizi viņš bija Sīrijā maija beigās.

Francijas laikrakstā "Le Monde" nedēļas nogalē publicētajā komentārā Annans paskaidroja, ka ir ieguldīti nopietni pūliņi, lai atrisinātu krīzi Sīrijā mierīgi un politiskā ceļā, tomēr atzina, ka viņa izstrādātais miera plāns nav bijis veiksmīgs un, iespējams, vairs nav garantiju, ka tas vainagosies panākumiem.

Intervijā viņš pauda neapmierinātību, ka starptautiski tiek nosodīta Krievija un Irāna, kas bloķējot miera virzību Sīrija, bet "maz tiek runāts par citām valstīm, kuras sūta ieročus, naudu un piedalās procesos klātienē".

Annana miera plāns, kuru veido seši punkti, stajās spēkā 12.aprīlī, tomēr tā galvenais punkts par vardarbības izbeigšanu no visām pusēm nav izpildīts.

Viņa vizīte Sīrijā notiek pēc tam, kad nedēļas nogalē sadursmēs valstī gāja bojā gandrīz simts cilvēku.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek plaši nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Atbilstoši Londonā bāzētās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 16 500 cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji. Asada režīms par nemieru organizēšanu vaino "ārvalstu teroristus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!