Foto: AP/Scanpix

ANO ķīmisko ieroču ekspertu komanda trešdien ir atsākusi izmeklēšanu par iespējamo ķīmisko ieroču pielietošanu Damaskas piepilsētās, tikmēr medijos turpinās spekulācijas par iespējamo ASV un Lielbritānijas triecienu režīma spēkiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ekspertu komanda izmeklēšanu par 21. augustā notikušo uzbrukumu nemiernieku kontrolētajām Damaskas piepilsētām sāka pirmdien, pēc tam, kad Damaska svētdien deva atļauju inspektoriem piekļūt uzbrukuma vietai.

Pirmdien eksperti ievāca liecības par spīti tam, ka misijas konvoju apšaudīja neidentificēti snaiperi, uz brīdi liekot atlikt iebraukšanu iespējamā uzbrukuma vietā. Tomēr otrdien misija tikai atlikta drošības apsvērumu dēļ.

Pirmdien inspektori apmeklēja divas slimnīcas, intervējot uzbrukuma aculieciniekus, mediķus un izdzīvojušos, kā arī ievāca paraugus analīzēm.

Trešdien ANO izmeklētāji apmeklēs vienu no vietām, kur saskaņā ar aktīvistu ziņoto, valdības spēki pielietojuši ķīmiskos ieročus.

Tikmēr ASV amatpersonas jau otrdien norādīja, ka nav šaubu par to, ka ķīmiskie ieroči ir pielietoti un ka par to ir atbildīgi režīma spēki. ASV drīzumā publiskošot savu izlūkošanas ziņojumu par 21. augusta notikumiem.

Sīrijas valdība kategoriski noraida, ka būtu izmantojusi šos ieročus un sola ar visiem līdzekļiem pretoties ārvalstu triecienam.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar opozīcijas aktīvistu ziņām trešdien noticis ķīmisko ieroču uzbrukums Damaskas piepilsētām, kurā gājuši bojā vairāk nekā 1000 cilvēku.

Daudzi no upuriem ir sievietes un bērni, slimnīcās ievestajiem cietušajiem no mutēm nāk putas, kas ir tipisks simptoms nervu gāzes zarīna saindēšanās gadījumā, stāsta aktīvisti. Internetā augšupielādētā video redzams, kā improvizētās slimnīcās tiek sniegta palīdzība cietušajiem. Tāpat vietnē "YouTube" atrodami video ar bojāgājušajiem.

ASV un Lielbritānija piedraudēja režīmam ar "nopietnu atbildi" un mediji vēsta, ka jau šonedēļ varētu sākties militārs uzbrukums Sīrijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!