Foto: AFP/Scanpix
Konflikta dēļ pārvietoto personu skaits Sīrijas iekšienē sasniedzis 4,25 miljonus, otrdien pavēstīja ANO humāno jautājumu birojs.

"Valsts iekšienē pārvietoto personu kustība joprojām ir plaša mēroga un mainīga, jo daudzi sīrieši ir pārvietoti vairākkārt," sacīja Humāno jautājumu koordinācijas biroja preses pārstāvis Jenss Laerke.

"Pēdējo mēnešu laikā to skaits ir dubultojies no aptuveni diviem miljoniem līdz 4,25 miljoniem," viņš sacīja žurnālistiem.

Ņemot vērā, ka bēgļu gaitās ārpus Sīrijas devušies vēl arī 1,4 miljoni cilvēku, kopumā savas mājas konflikta dēļ kopš tā izraisīšanās 2011.gada martā bijuši spiesti pamest vairāk nekā ceturtā daļa no Sīrijas iedzīvotāju kopskaita, kas pirms kara bija sasniedzis 22,5 miljonus.

Visvairāk Sīrijas iekšienē pārvietoto personu apmeties Alepo - 1,25 miljoni cilvēku. Otra augstākā iekšējo bēgļu koncentrācija ir Damaskas lauku apvidū, kur to skaits sasniedzis 705 200, sacīja Laerke.

Spītējiet riskiem, palīdzības organizācijas tomēr spēj šķērsot mainīgās frontes līnijas un sasniegt tos, kam palīdzība ir vajadzīga, norādīja amatpersona.

"Kopumā no janvāra līdz aprīlim ANO vadīto operāciju palīdzības konvoji grūti pieejamos apvidos ir sasnieguši 764 000 cilvēku," sacīja Laerke. "No desmit konvojiem, kas šķērsojuši konflikta līnijas, pieci devušies uz opozīcijas kontrolētiem apvidiem, bet vēl pieci - uz apstrīdētiem apvidiem."

ANO mudinājušas Damasku atļaut piegādāt palīdzību Sīrijas ziemeļos no Turcijas teritorijas. "Līdz šim tomēr Sīrijas valdība teikusi "nē" pārrobežu operācijām," norādīja amatpersona.

ANO lēš, ka Sīrijas konfliktā dzīvību zaudējuši aptuveni 70 000 cilvēku.
Kā Damaskas, tā opozīcijas pārstāvji izteikušies, ka apsver miera sarunu iespēju, tomēr nekādas naidīgo pušu tikšanās pagaidām nav izdevies sarīkot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!