Foto: AP/Scanpix

ANO izveidota komisija ir sākusi uzklausīt liecības par cilvēktiesību pārkāpumiem komunistiskajā Ziemeļkorejā, startējot savu pirmo izmeklēšanu par cilvēktiesībām izolētajā valstī, vēsta raidsabiedrība BBC.

Trīs dalībnieku komisija uzklausīs cilvēku liecības Seulā, bet vēlāk dosies uz Japānu. Intervijas notiek Dienvidkorejā, jo Ziemeļkoreja nav devusi savu atļauju izmeklētājiem darboties savā teritorijā.

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkorejā notiek sistemātiski cilvēktiesību pārkāpumi, tai skaitā spīdzināšana un cilvēku nolaupīšana, kā arī darbojas ieslodzījuma nometnes.

Izmeklēšanu vada atvaļināts austrālieši tiesnesis Maikls Kirbijs. Viņš strādās kopā ar ANO speciālo ziņotāju Marzuki Darusmanu un cilvēktiesību aktīvisti Sonju Biserko.

Komisija ir izveidota, lai izmeklētu "sistemātiskus, visaptverošus un nopietnus cilvēktiesību pārkāpums" Ziemeļkorejā, paziņojot par komisijas izveidi, maijā skaidroja ANO.

Izmeklēšana pievērsīs uzmanību pārkāpumiem, ka saistīti ar tiesībām uz pārtiku, ieslodzījuma nometnēm, spīdzināšanu un necilvēcisku izturēšanos, patvaļīgu aizturēšanu, diskrimināciju, vārda brīvību, tiesībām uz dzīvi, pārvietošanās brīvību, piespiedu pazušanām, tai skaitā citu valstu pilsoņu nolaupīšanu.

Tāpat izmeklētāji centīsies noskaidrot par pārkāpumiem atbildīgās amatpersonas un valsts iestādes.

Piecās dienās paredzēts uzklausīt vairāk nekā 30 liecinieku, starp kuriem arī no Ziemeļkorejas nesen pārbēgušas personas. Tāpat komisija tiksies ar aktīvistu grupām un amatpersonām, kā arī intervēs lieciniekus Japānā.

Ziņojumu par izmeklēšanas rezultātiem paredzēts sagatavot un iesniegt ANO Cilvēktiesību padomei nākamā gada martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!