Foto: Reuters/Scanpix
Kopš nemieru sākuma šā gada martā Sīrijā gājuši bojā jau vismaz 5000 cilvēku, bet 12 000 ievainoti, un Starptautiskajai krimināltiesai būt jāvērtē Sīrijas varas iestāžu rīcība nemieru apspiešanā, rekomendācijās ANO Drošības padomei norāda ANO augstā komisāre cilvēktiesību jautājumos Navi Pillaja, informē ārvalstu masu mediji.

Uzstājoties ANO Drošības padomes slēgtajā sesijā, Pillaja informēja, ka nemieros cietuši vismaz 14 000 cilvēku, bet 12 000 devušies bēgļu gaitās uz kaimiņvalstīm. Šajos skaitļos, pēc komisāres teiktā, neietilpst bojā gājušie tiesībaizsardzības iestāžu darbinieki un karavīri. Pēc Sīrijas varas iestāžu ziņotā, tādu ir vairāk nekā tūkstotis.

Pillaja situāciju Sīrijā atzina par nepieņemamu un norādīja, ka valstī, iespējams, tiek pieļauti cilvēk tiesību pārkāpumi. Viņa rekomendēja ANO Drošības padomei Sīrijas varas iestāžu rīcību izvērtēt Starptautiskajā krimināltiesā. Pillaja uzsvēra, ka "slepkavību, aizturēšanu un spīdzināšanas regularitāte un sistemātiskums" liecina, ka valstī tiek pieļauti cilvēka tiesību pārkāpumi.

Pillaja uzskata, ka starptautiskās reakcijas neesamība tikai uzmundrina Damaskas valdošo režīmu.

Sīrijas pārstāvis ANO komisāres izteikumus noraidīja, uzsverot, ka dati nav objektīvi.

Tikmēr Sīrijas opozīcija ziņo, ka pirmdien sadursmēs ar drošības spēkiem gājuši bojā vēl 20 cilvēki, vēsta raidorganizācija BBC.

Tomēr iegūt precīzas ziņas par valstī notiekošo ir grūti, jo Sīrijā nav neatkarīgo novērotāju un starptautiskos medijus valstī neielaiž.

Sīrijā kopš marta notiek protesti pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Varas iestādēm vēršoties pret tiem, ir gājuši bojā vairāki tūkstoši civiliedzīvotāju. Arābu sociālistiskā partija "Baath" ir pie varas Sīrijā kopš militārā apvērsuma 1963.gadā. Bašars al Asads kļuva par prezidentu 2000.gadā pēc sava tēva iepriekšējā prezidenta Hafeza al Asada nāves.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!