Foto: Reuters/Scanpix
Arābu līgas valstu ārlietu ministri svētdien nolēma noteikt stingras ekonomiskās sankcijas pret Sīriju, reaģējot uz to, ka šajā valstī tiek asiņaini apspiesti protesti pret valdošo režīmu.

Sankcijas sestdien izstrādāja Arābu līgas valstu ekonomikas un finanšu ministri Ēģipes galvaspilsētā Kairā, un svētdien sanāksmē Kairā tās apstiprināja Arābu līgas valstu ārlietu ministri. Vienīgi Irāka balsojumā atturējās un paziņoja, ka sankcijas neīstenos, bet Libāna no šī lēmuma norobežojās.

Sankcijas paredz iesaldēt Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma un tā amatpersonu aktīvus, aizliegt Arābu līgas valstīs iebraukt augsta ranga Sīrijas amatpersonām, aizliegt tirdzniecību ar Sīriju, izņemot pārtikas produktu pārdošanu, aizliegt komerciālo aviosatiksmi ar Sīriju un darījumus ar šīs valsts centrālo banku.

Šīs sankcijas izstrādātas, jo Sīrija nepilda Arābu līgas miera plānu, kas paredz izvest karaspēku no pilsētām un ielaist valstī Arābu līgas novērotājus. Termiņš novērotāju ielaišanai beidzās piektdien. Sīrija tieši nenoraidīja novērotāju ielaišanu, taču izvirzīja papildu prasības.

16.novembrī tika apturēta Sīrijas dalība Arābu līgā.

Sīrijā kopš marta vidus notiek protesti pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Varas iestādēm vēršoties pret tiem, ir nogalināti vairāk nekā 3500 cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.

Sankcijas pret Sīriju ir noteikusi arī Eiropas Savienība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!