Foto: EPA-AFI
Bijušā palestīniešu līdera Jasira Arafata atraitne un meita otrdien uzsākušas tiesvedību Francijā saistībā ar sava vīra nāves apstākļiem, otrdien paziņojis viņu advokāts.

Arafata atraitne Suha Arafata un meita Zavra Arafata iesniegušas Nantēras miertiesā civilprasību pret nezināmu personu saskaņā ar Francijas jurisdikciju, informēja advokāts Pjērs Olivjē Sirs.

Versiju, ka Arafats noindēts ar poloniju, šomēnes, atsaucoties uz Šveicē veiktajiem laboratoriskajiem pētījumiem, publiskoja telekanāls "Al Jazeera".

Šveices laboratorijas analīzēs tika izmantoti bioloģiskie paraugi, kas iegūti no Arafatam piederējušajām lietām. Tās viņa atraitnei nodeva Parīzes slimnīca, kurā palestīniešu līderis pēc vairākas nedēļas ilgas ārstēšanas mira 2004.gada 11.novembrī.

Francijas amatpersonas, atsaucoties uz privātās dzīves aizsardzību, atteicās atklāt Arafata nāves cēloni, izsaucot dažādas baumas.

Palestīniešu amatpersonas paziņoja, ka tobrīd 75 gadus veco Arafatu esot noindējuši izraēlieši, taču viņu pašu veiktās izmeklēšanas rezultātā tika izslēgta gan indēšana, gan saslimšana ar vēzi vai AIDS.

Arafata atraitne paziņoja, ka atbalstīs sava vīra mirstīgo atlieku ekshumāciju, lai eksperti varētu paņemt papildu paraugus analīzēm. Arī palestīniešu vadība apliecināja, ka atbalstīs ekshumāciju, ja tai piekritīs Arafata ģimene.

Daudzi palestīnieši uzskata, ka Arafatu noindēja Izraēla, kas to kategoriski noliedz, apsūdzot līdera atraitni un palestīniešu amatpersonas mēģinājumos noslēpt Arafata nāves patiesos iemeslus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!