Ēģipte uzsākusi teroristu organizācijas "Islāma valsts" (IS) bāzu bombardēšanu Lībijas teritorijā pie Ēģiptes robežas pēc tam, kad džihādistu pārstāvji nedēļas nogalē izplatīja video ar 21 Ēģiptes koptu kristieša nogalināšanu, ziņo "Sky News".

Uzbrukums veikts pēc Ēgiptes prezidenta Abdelfataha al Sisi pavēles. Valsts televīzija demonstrējusi video ar iznīcinātājiem, kuri paceļas, lai veiktu uzlidojumus. To laikā bombardētas galvenokārt teroristu mācību nometnes un munīcijas noliktavas.

Valsts bruņoto spēku pārstāvis presei norādījis, ka uzbrukumi "atriebj asinsizliešanu un atmaksā slepkavu nodarījumus". "Visiem tuvu un tālu ir jāzina, ka ēģiptiešiem ir vairogs, kas tos aizsargā," viņš atklāja.

Arī Lībijas gaisa spēki paziņojuši, ka veikuši uzlidojumus valsts austrumu pilsētai Dernai, kura pērn esot pārgājusi ar "Islāma valsti" saistīta grupējuma rokās.

Vēstīts, ka nedēļas nogalē internetā džihādisti publicējuši video materiālu, kurā redzams, kā teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" (IS) sabiedrotie džihādisti Lībijā, izpilda nāvessodu 21 gūsteknim. Tie nolaupīti jau janvārī.

Ēģiptes koptu kristieši ir lielākā kristiešu kopiena Tuvajos Austrumos un veido aptuveni 10% no visiem Ēģiptes iedzīvotājiem.

Pēc "Arābu pavasara" un Ēģiptes valdības maiņām daudzi ēģiptieši devās uz Lībiju darba meklējumos, lai gan valdība ieteikusi to nedarīt drošības apsvērumu dēļ.

"Islāma valsts" izplešanās Lībijā raisījusi satraukumu arī 800 kilometru attālumā esošajā Itālijā. Bažas pastiprinājusi kāda islāmista pēdējā video minētā frāze, ka grupējums plāno "iekarot Romu". "Islāma valsts" jau šobrīd kontrolē trešdaļu Irākas un Sīrijas teritorijas. Tiesa, pēdējos mēnešos džihādisti cietuši ievērojamus zaudējumus Irākas un ASV vadītās koalīcijas veikto operāciju dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!