Foto: AP/Scanpix

Eiropas  Aviācijas drošības aģentūra (EASA), sekojot ASV piemēram, apturējusi lidmašīnu "Boeing 787 Dreamliner" izmantošanu un devusi rīkojumu pārskatīt to drošumu pēc tam, kad pēdējā laikā ar lidmašīnām notika vairāki incidenti.

EASA norādīja, ka lēmums balstīts uz ASV Federālās aviācijas pārvaldes (FAA) vērtējumu, kura dēļ tika apturēta ASV reģistrēto "Boeing 787 Dreamliner" izmantošana avioreisos. FAA rīkojums ir spēkā līdz tiks novērsti akumulatoru aizdegšanās riski.

Aģentūras rīkojums ir saistošs visām Eiropas aviokompānijām, kas izmanto "Boeing 787 Dreamliner". Pašlaik tikai Polijas nacionālā lidsabiedrība "LOT Polish Airlines" (LOT).

EASA norādīja, ka FAA rīkojums ir attiecināms uz "Boeing 787 Dreamliner" visā pasaulē, jo tikai lidmašīnas ražotājvalsts atbildīgajām institūcijām ir tiesības noteikt to izmantošanas aizliegumu visā pasaulē.

Visā pasaulē pašlaik ekspluatācijā ir aptuveni 50 lidmašīnas "Boeing 787 Dreamliner". Apmēram puse no tām pieder Japānas aviosabiedrībām ANA un JAL.

Ņemot vērā FAA ieteikumu, Indijas civilās aviācijas regulators ceturtdien paziņoja, ka devis rīkojumu aviosabiedrībai "Air India" apturēt tai piederošo sešu "Dreamliner" izmantošanu. Pēc šī ieteikuma arī Čīles aviosabiedrība LAN trešdien paziņoja, ka aptur tai piederošo triju "Dreamliner" izmantošanu.

Pēdējās nedēļās "Dreamliner" ir bijušas iesaistītas vairākos incidentos. Japānas Transporta ministrija pirmdien paziņoja, ka ir sākta šo lidmašīnu pārbaude pēc tam, kad nepilnas nedēļas laikā vienai no tām divreiz tika konstatēta degvielas noplūde.

8.janvārī degvielas noplūde no JAL lidmašīnas "Dreamliner" tika konstatēta ASV Bostonas pilsētas Logana lidostā, bet 13.janvārī - Tokijas Naritas lidostā.

7.janvārī JAL lidmašīnā "Dreamliner" izcēlās ugunsgrēks, kad tā, ielidojot no Japānas, nolaidās Bostonā. 11.janvārī ASV regulatori paziņoja, ka tiks veikta padziļināta lidaparāta drošuma pārbaude. FAA trešdien paziņoja, ka gan šis ugunsgrēks, gan trešdienas incidents ir saistīti ar litija jonu akumulatora problēmu.

ANA lidmašīnai "Boeing 787 Dreamliner" 11.janvārī Japānā reisa laikā ieplaisāja stikls pilotu kabīnē, bet neviens no 246 pasažieriem un apkalpes locekļiem necieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!