Foto: Europa.eu

Pēc Baltkrievijas lēmuma atbildot uz ES sankciju paplašināšanu atsaukt uz konsultācijām savu pārstāvi ES un vēstnieku Polijā, arī ES dalībvalstis nolēma atsaukt no Minskas uz konsultācijām savus diplomātus, vēsta ārvalstu masu mediji.

ES savus vēstniekus uz konsultācijām atsauc, solidarizējoties ar Varšavu, ziņo "Itar Tass".

ES ārlietu ministre Katrīne Eštone otrdien paziņoja, ka solidarizējoties nolemts, ka visi ES dalībvalstu vēstnieki tiks atsaukti uz konsultācijām savu valstu galvaspilsētās, vēsta "RIA Novosti".

Viņa arī atsaukusi uz Briseli ES pārstāvniecības Minskā vadītāju, kā arī plāno ārkārtas sanāksmi ar ES dalībvalstu pārstāvjiem ES. "Mums ir uzmanīgi jāseko līdzi tam, kā attīstās situācija," teikts Eštones paziņojumā.

Savukārt Eiroparlamenta priekšsēdētājs Martins Šulcs Baltkrievijas lēmumu atsaukt uz konsultācijām savus vēstniekus nodēvēja par "nedraudzīgu rīcību".

Jau vēstīts, ka pēc ES lēmuma cilvēktiesību pārkāpumu dēļ paplašināt sankcijas pret Baltkrieviju, Minska atsauca uz konsultācijām savus vēstniekus no ES un Polijā, un sola ar atbildes akcijām ES amatpersonām.

Baltkrievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāra Andreja Siviniha paziņojumā norādīts, ka "ES Padomes lēmums liecina par to, ka Eiropas Savienībaturpina atklāta spiediena politiku".

ES valstu ārlietu ministri otrdien apstiprināja sankciju paplašināšanu pret Baltkrievijas amatpersonām, kuras vainojamas cilvēktiesību pārkāpumos.

Vēl 21 ierēdnis ir iekļauts to personu sarakstā, kurām liegta iespēja iebraukt ES un kuru aktīvi ir iesaldēti. Šīs personas tiek vainotas pilsoniskās sabiedrības un demokrātiskās opozīcijas apspiešanā Baltkrievijā. Sarakstā iekļautās personas esot milicijas darbinieki un augsta ranga amatpersonas, kuras nodarbojas ar tiesu jautājumiem. Personu uzvārdi būšot zināmi trešdien pēc ES lēmuma publicēšanas.

ES  jau pagājušā gada decembrī paplašināja sankcijas pret Baltkrieviju. Iebraukšana ES tika liegta vairāk nekā 200 Baltkrievijas ierēdņiem. ES arī iesaldēja triju Baltkrievijas kompāniju aktīvus.

ES sankcijas paplašināja pēc Baltkrievijas cilvēktiesību aizstāvju organizācijas "Vjasna" ("Pavasaris") vadītāja Aļesjas Beļacka notiesāšanas novembrī.

2010. gada decembrī pēc prezidenta vēlēšanām, kurās atkārtoti uzvarēja Lukašenko, Minskas centrā izcēlās masu nekārtības, apmēram 50 tūkstošiem opozīcijas pārstāvju protestējot pret valdošo režīmu. Vairāk nekā 700 cilvēku tika aizturēti, vairāk nekā 40 no viņiem jau ir notiesāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!