Foto: AFP/Scanpix
Ārlaulības attiecību dēļ demisionējis ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Deivids Petreuss.

"Būdams precējies 37 gadus, es pieņēmu ļoti nepareizus lēmumus un iesaistījos ārlaulības attiecībās," teikts piektdien izplatītajā Petreusa paziņojumā CIP darbiniekiem, kas tika nodots arī medijiem.

"Šāda rīcība ir nepieņemama gan kā vīram, gan kā tādas organizācijas kā mūsu vadītājam," uzsvērts paziņojumā.

Savukārt ASV prezidents Baraks Obama izplatījis paziņojumu, kurā ļoti atzinīgi novērtē Petreusa paveikto gan CIP direktora amatā, gan pirms tam dienot ASV bruņotajos spēkos. 60 gadu vecais Petreuss ir atvaļināts ģenerālis, 2007.-2008.gadā viņš komandēja ASV un starptautiskos spēkus Irākā, no 2008. līdz 2010.gadam bija ASV bruņoto spēku Centrālās pavēlniecības komandieris, bet 2010.-2011.gadā bija ASV un NATO vadīto starptautisko spēku ISAF komandieris Afganistānā. Petreuss atstāja militāro dienestu, kad tika izvirzīts CIP direktora amatam.

Līdz jauna CIP direktora iecelšanai CIP direktora pienākumu izpildītājs būs CIP direktora vietnieks Maikls Morels.

Laikraksts "New York Times" vēsta, ka Petreuss ceturtdien ticies ar Obamu un iesniedzis viņam atlūgumu, taču Obama solījis vispirms apsvērt, vai atlūgumu pieņemt. Taču piektdien Savienoto Valstu prezidents izlēmis, ka nevar piespiest Petreusu palikt amatā.

ASV mediji ziņo, ka Petreusam bijušas ārlaulības attiecības ar 39 gadus veco atvaļināto majori Polu Brodvelu, kura ir līdzautore Petreusa biogrāfijai "All In", kas iznāca šogad janvārī. Tas, ka Petreusam bijušas ārlaulības attiecības ar Brodvelu, nācis gaismā Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) izmeklēšanā saistībā ar to, ka Brodvela neatļauti piekļuvusi Petreusa datoram un e-pastam. Brodvela ir precējusies un viņai ir divi bērni.

Divus mēnešus pēc ASV Militārās akadēmijas Vestpointā absolvēšanas Petreuss apprecēja toreizējā akadēmijas rektora ģenerāļa Viljama Noultona meitu Holliju. Deividam un Hollijai Petreusiem ir meita Anna un dēls Stīvens, kurš ir arī ir militārpersona un ir dienējis Afganistānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!