Foto: AP/Scanpix

Latviešu viesstrādnieks Arnis Zaļkalns tiktu apsūdzēts skolnieces Alises Grosas slepkavības izdarīšanā, ja vien būtu dzīvs, un viņa "motīvs, visticamāk, bija seksuāls", bulvārpreses izdevumam "DailyMail" norādījis policijas izmeklētājs Andijs Čalmers.

Viņš atklājis, ka visi pierādījumi apstiprina Zaļkalna vainu 14 gadus vecās meitenes nolaupīšanā un nogalināšanā pagājušā gada augusta beigās. Sarunā ar žurnālistiem Čalmers atklāja, ka "policija uzskata, ka, visticamāk, motīvs bijis seksuāls." Vienlaikus Čalmers atzīst, ka nav nekādu pierādījumu, ka būtu noticis seksuāls uzbrukums.

Grosas mirstīgās atliekas tika atrastas 30.septembrī Brentas upē, aptuveni kilometra attālumā no meitenes mājām.Uz Alises ķermeņa netika konstatēti acīmredzami miesas bojājumi un nāves iemesls bijis nosmakšana, ko izraisījusi kāda smagāka ķermeņa atrašanās uz viņas mazā ķermeņa, atklāj policija.

Netālu no Alises līķa atrašanas vietas policija uzgājusi labi saglabājušos izsmēķi ar Zaļkalna DNS.

Vēlāk Zaļkalna dārzā atrasts arī telefona maciņš, kāds piederējis arī bojāgājušajai meitenei. Dārzā paslēpto maciņu atradusi policija, bet vēlāk atpazinusi Alises māsa. Savukārt maiss, kurā Alise ietīta, visticamāk, nācis no Arņa darbavietas, kur tādus izmanto.

Prokurors Tims Tomsons norāda, ka šajā lietā nav aculiecinieku, bet citi pierādījumi tieši nenorāda, ka Zaļkalns pastrādājis slepkavību. Tomēr viņš skaidro, ka no visiem cilvēkiem, kuri varētu būt saistīti ar šiem pierādījumiem, atrastie pavedieni tomēr visvairāk norāda uz Arni Zaļkalnu - cilvēku, kurš jau iepriekš nogalinājis jaunu sievieti un slēpis viņas ķermeni.

Jau iepriekš Londonas policija informēja, ka "līķa paslēpšanā ieguldītas nopietnas pūles". Pēc britu mediju ziņotā, nogalinātās meitenes mirstīgās atliekas ietītas plēvēs un apraktas nepilnu metru dziļās upes gruntī, pa virsu sakraujot slogu. Upe šajā posmā iepriekš pārmeklēta, taču tad apslēptās mirstīgās atliekas nav pamanītas.

Alises līķis atrasts aptuveni 500 metru attālumā no vietas, kur iepriekš uzieta viņas mugursoma, kurā atradās Alises apavi un apakšveļa.

Latvijas pilsonis Zaļkalns pazuda dažas dienas pēc meitenes pazušanas. Viņa līķis izteiktā sadalīšanās stadijā atrasts pērnā gada 4.oktobrī Bostonas muižas parkā Londonas rietumos. Tiesu medicīnas ekspertu sākotnējā slēdzienā secināts, ka Zaļkalns, visdrīzāk, izdarījis pašnāvību pakaroties.

Par Zaļkalna atrašanās vietu nebija nekādu ziņu kopš 3.septembra, savukārt Grosa pazuda 28.augustā. Viņa pēdējo reizi redzēta uz ietves pie Granjuniona kanāla videonovērošanas kameru uzņemtā video. Arī Zaļkalnu videonovērošanas kameras fiksējušas tajā pašā vietā, kur meiteni, tikai apmēram 15 minūtes vēlāk.

Londonas policija sākotnēji uzskatīja, ka pazudušais Zaļkalns varētu būt vērtīgs liecinieks meitenes pazušanas lietā, taču, atklājoties viņa kriminālajai pagātnei, izmeklētājiem radās aizdomas par Zaļkalna iespējamu saistību ar Alises pazušanu.

Kā jau ziņots, Zaļkalns notiesāts par savas sievas nogalināšanu deviņdesmito gadu beigās Rīgā. Prokuratūrā aģentūra LETA uzzināja, ka saistībā ar šo noziegumu viņš nonāca apcietinājumā 1997.gada 9.jūlijā, bet notiesāts tika nepilnu gadu vēlāk. Par slepkavību un arī neatļautu ieroča glabāšanu tiesa Zaļkalnam piesprieda astoņu gadu cietumsodu, bet viņš no ieslodzījuma atbrīvots pirms termiņa pēc septiņu gadu cietumsoda izciešanas.

Pāris gadus pēc iznākšanas no cietuma Zaļkalns pārcēlās uz Lielbritāniju un tur sāka strādāt celtniecībā. 2009.gadā viņu Lielbritānijā arestēja par 14 gadus vecas pusaudzes sazāļošanu un nepiedienīgu uzmākšanos, tomēr vēlāk lieta izbeigta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!