Foto: Reuters/Scanpix
Kuģa "Bulgarija" avārija ar gigantisku bojāgājušo skaitu ir tipiska "krievu traģēdija", kuras ticamākie iemesli ir novecojusī padomju laiku tehnika, vispārpieņemtā korupcijas prakse un ciniskā vienaldzība, kas tūroperatoriem ļāva ignorēt pat elementārus noteikumus. "Krievija pūst un neviens to negrib ievērot," otrdien raksta ārvalstu mediji.

"The Christian Science Monitor" "Bulgarija" avāriju nosaucis par "tipisku krievu traģēdija", kuras ticamākie iemesli ir standartiem neatbilstoša tehnika, korupcija, ciniska vienaldzība, kā arī neveiksme: kuģis nogrima vienā no platākajām un dziļākajām Volgas ūdenskrātuvēm. 

"Pēc avārijas prezidents Medvedevs licis pārbaudīt visus kuģus, lidmašīnas, vilcienus un autobusus Krievijā," apgalvo "The Washington Post". "Bet kā nodrošināt, ka šīs pārbaudes, pirmkārt, notiek, bet, otrkārt, ka tās ir objektīvas?" raksta žurnālists Vils Inglands. 

"Bolgarā pie Volgas dzīvo tikai 8000 iedzīvotāju, bet tai ir bagāta vēsture: katru gadu Krievijas un ārvalstu tūristi plūst uz to, lai apskatītu mošejas, mauzolejus un skvērus," raksta "Berliner Zeitung". Iespējams, ka katastrofu izraisīja tās organizētāju vieglprātība, raksta laikraksts. "Kuģis bija būvēts 1955.gadā Čehoslovākijā, lai gan oficiāli par novecojušu atzīts tikai šī gada jūnijā. Tā dzinējam bija nopietnas problēmas. Pēdējā reisā pasažieru skaits pārsniedza pieļaujamo. Turklāt prokuratūra noskaidrojusi, ka kuģim nemaz nebija pasažieru pārvadājumu licences."

Savukārt "L'Express" raksta, ka "Bulgarija" novecojušās konstrukcijas spiedienu spēja izturēt vairs tikai dažas minūtes. Laikraksts noskaidrojis, ka 56 gadus vecais kuģis remontēts pirms 30 gadiem. Lai gan jūnijā tam veikta tehniskā apskate, un tas atzīts par kuģošanai derīgu.

Rakstā uzsvērts, ka kuģu avārijas Krievijas ūdeņos notiek salīdzinoši bieži. Laikraksts atgādina, ka visplašāk zināmā - padomju kruīza lainera "Admiral Nahimov" avārija, kuras rezultātā kuģis nogrima, notika 1986.gadā Novorosijskas ostā. Toreiz bojāgājušo skaits sasniedz 423 cilvēkus.

"25 no izceltajiem upuriem ir bērni vecumā no viena mēneša līdz 15 gadiem, un tas traģēdiju padara vēl smagāku," raksta "La Repubblica". "Viņi avārijas brīdī atradās mūzikas salonā, kur vecāki tos bija aizsūtījuši izklaidēties."

"Varas iestādes demonstrē izlēmību: uzsākta izmeklēšana pēc "nolaidības panta"," raksta "Die Tageszeitung". "Taču, vai tiks atrasti Volgas traģēdijas vainīgie? Tie, kuriem ir sakari, kuri var iedot "kukuli", parasti "iziet sausā". Katastrofas ar lieliem cilvēku upuriem notiek arī citās valstīs, taču Krievijas statistika ir visiespaidīgākā. Tajā pat it kā nenozīmīgu bojājumu dēļ iet bojā milzīgs cilvēku skaits. Tas liek nodrebēt," raksta laikraksts. "Šie cipari atspoguļo varas vienaldzību par savu cilvēku dzīvībām."

Mirušie ir kļuvuši par "realitātes noliegšanas" upuriem, uzsver laikraksts. "Krievija pūst, un neviens to negrib ievērot." Bet, ja bojāgājušo radinieki sāks prasīt detalizētu avārijas izklāstu, sākotnējo līdzjūtību var nomainīt aizkaitinājums: viņi taču kļūs par miera un ierastās kārtības grāvējiem.

Kā ziņots, divklāju kuģis "Bulgarija", kas uzbūvēts 1955.gadā Čehoslovākijā, brauca no Bolgaras uz Kazaņu. Tas nogrima svētdien vētras laikā pie Sjukejevas ciema apmēram 20 metrus dziļā ūdenī trīs kilometrus no krasta.

Kuģī bija  205 līdz 209 pasažieru, no kuriem izglābās 79.

 


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!