Foto: AFP/Scanpix
ASV armijas majors Maliks Nidals Hasans ceturtdien uzsācis apšaudi Forthudas bāzē Teksasā, nogalinot 13 un ievainojot 30 cilvēkus, piektdien vēsta BBC.

Sākotnēji tika ziņots par 12 bojāgājušajiem, taču vēlāk no gūtajiem ievainojumiem mirusi vēl viena sieviete.

Hasans tika sašauts vairākas reizes, tāpēc sākotnēji tika paziņots, ka uzbrucējs ir nogalināts. Majors guvis ievainojumus, taču viņa stāvoklis tiek vērtēts kā stabils. Pašlaik viņš ir bezsamaņā un pieslēgts pie mākslīgās elpināšanas aparāta.

39 gadus vecos Hasanu uz armijas bāzi Teksasā pārcēla šī gada jūlijā. Iepriekš viņš strādāja par psihiatru medicīnas centrā Vašingtonā, kur ārstējas ārvalstu misijās ievainojumus guvušie karavīri.

ASV dzimušais Hasans ir musulmanis. Pēc dažādiem datiem, viņam bija drīzumā jādodas misijā Irākā, taču, pēc viņa brālēna Nadera vārdiem, majors to ļoti nevēlējās.

Naders arī pastāstīja, ka majors bieži sūdzējies par pazemošanu no kolēģu puses, kuri esot ņirgājušies par viņa izcelsmi.

Sākotnēji tika uzskatīts, ka šāvējam bija līdzdalībnieki, taču vēlāk noskaidrojies, ka vīrietis darbojies viens. Hasans cilvēkus apšaudījis ar diviem ieročiem.

Jautāts, vai notikušais uzskatāms par terora aktu, Forthudas komandieris ģenerālleitnants Roberts Kons sacīja: "Es to nevaru izslēgt, taču (...) pierādījumi par to neliecina."

Forthudas bāze ir lielākā ASV armijas bāze pasaulē. Šeit dzīvo un dien aptuveni 40 000 karavīru. Incidents tajā noticis pusstundu pirms jauno karavīru zvēresta nodošanas ceremonijas. Pēc apšaudes bāze tika slēgta. Notikuma vietā ieradusies militārā policija, specvienības un Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) darbinieki.

ASV prezidents Baraks Obama notikušo nosaucis par "šausminošu vardarbības aktu". "Ir ļoti grūti zaudēt mūsu drosmīgus karavīrus ārvalstīs, un vienkārši briesmīgi, kad viņi iet bojā militārajā bāzē amerikāņu zemē," sacīja Obama preses konferencē Vašingtonā.

Viņš izteica līdzjūtību bojāgājušo tuviniekiem un solīja noskaidrot traģēdijas iemeslus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!