Foto: EPA/LETA

ASV augsta ranga diplomāts ir atzinis, ka ir izstrādāts plāns iebrukumam Irānā, gadījumam, ja ar diplomātiskiem līdzekļiem neizdosies panākt Irānas atteikšanos no tās kodolprogrammas, ceturtdien vēstīja laikraksts "The Telegraph".

ASV vēstnieks Izraēlā Daniels Šapiro brīdināja Irānas režīmu, ka iespējas atrisināt strīdu par tās kodolprogrammu diplomātiskā ceļā paliek arvien mazākas. Viņš apliecināja Izraēlai, ka diplomātisko sarunu neveiksmes gadījumā ASV ir pilnībā gatava militāram iebrukumam, lai novērstu draudus ebreju valstij.

"Būtu vēlams problēmu atrisināt diplomātiski un ar spiediena izdarīšanu, nevis militāru spēku. Bet tas nenozīmē, ka tāda iespēja [militārs uzbrukums] nav pieejama – tā ir ne tikai pieejama, bet jau gatava. Ir veikta nepieciešamā plānošana, lai būtu droši, ka tam esam gatavi," vēstnieks teicis.

Iepriekš ASV amatpersonas netieši devušas mājienus par militāra uzbrukuma iespējamību, bet tas nekad nav noticis tik tiešā vaidā kā tagad, komentē "The Telegraph".

Šapiro paziņojums apliecina ASV apņemšanos aizstāvēt Izraēlas intereses. Turklāt ASV amatpersonas ir nobažījušās par to, ka Izraēla varētu uzsākt vienpusēju militāru uzbrukumu Izraēlai, komentē laikraksts.

Šie izteikumi varētu saniknot Irānu laikā, kad Rietumu valstis, nākamajā nedēļā gaidāmajās sarunās Bagdādē, cer pārliecināt Irānu mierīgā ceļā atteikties no tās kodolambīcijām.

ASV aizsardzības sekretārs Leons Paneta ceturtdien paziņoja, ka ASV plāno pastiprināt Izraēlas pretraķešu aizsardzības vairogu "Dzelzs kupols", šogad atvēlot šim mērķim 70 miljonus dolāru (38,5 miljoni latu). Iepriekšējos gados ASV Izraēlas aizsardzības sistēmā jau ieguldījusi 250 miljonus dolāru (138 miljoni latu).

Jau vēstīts, ka Irānas programma urāna bagātināšanai ir izraisījusi Rietumvalstu bažas par tās kodolprogrammas mērķiem. Rietumvalstis ir paudušas aizdomas, ka Irānas īstais mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% - nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna to noliedz, apgalvojot, ka programmas mērķi ir tikai civili.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!