Foto: AFP/Scanpix

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs ir brīdinājis Krieviju, ka Ukrainas separātistu ieplānoto parlamenta vēlēšanu atzīšana būs starptautisko vienošanos pārkāpums, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pašpasludinātās Doņeckas un Luhanskas "tautas republikas" savas vēlēšanas ieplānojušas jau 2. novembrī. Maskava ir paziņojusi, ka grasās atzīt to rezultātus. Tikmēr Ukrainas prezidents Petro Porošenko norāda, ka separātistu vēlēšanas apdraud miera procesu.

Ukrainas tauta 26. oktobra parlamenta vēlēšanās ir izdarījusi skaidru izvēli par demokrātiju, preses konferencē Kanādas pilsētā Otavā paziņoja Kerijs.

"Tas būs acīmredzams to nosacījumu pārkāpums, ko gan Krievijas, gan tās atbalstītie separātisti apņēmās ievērot Minskas nolīgumā," Kerijs paziņoja, komentējot separātistu plānotās vēlēšanas.

"ASV un pārējā starptautiskā kopiena neatzīs tā sauktās separātistu vēlēšanas, ja vien tās nenotiks īpašā statusa likuma ietvaros, kuru pieņēma Ukrainas parlaments un parakstīja prezidents Porošenko," uzsvēra Kerijs.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs iepriekš paziņoja, ka vēlēšanas Donbasā ir svarīgas, lai leģitimizētu varu. "Mēs sagaidām, ka vēlēšanas notiks, kā mēs vienojāmies, un mēs, protams, atzīsim rezultātus," teica Lavrovs.

Ukrainas karavīri jau mēnešiem valsts austrumos cīnās ar prokrieviskajiem kaujiniekiem. Konfliktā bojā gājuši vismaz 3700 cilvēku. 5. septembrī Minskā starp Kijevu un separātistiem noslēgts pamiers, kurš gan tiek pārkāpts.

Svētdien Ukrainā notikušajās parlamenta vēlēšanās balsošana nenotika kaujinieku kontrolētajās teritorijās un Krievijas anektētajā Krimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!