Foto: PantherMedia/Scanpix
ASV dzērienu ražotāju asociācija un to izplatītāji iesnieguši tiesā prasību pret Ņujorkas mēra Maikla Blūmberga administrāciju saistībā ar tās apstiprinātajiem ierobežojumiem par gāzēto dzērienu pārdošanu īpaši lielos iepakojumos.

Sūdzības iesniedzējus vada Amerikas Dzērienu ražotāju asociācija un Nacionālā Restorānu asociācija. Sūdzība iesniegta Ņujorkas pilsētas tiesā ar mērķi bloķēt aizliegumu, kura stāšanās spēkā paredzēta martā.

Ņujorkas Veselības padome pagājušajā mēnesi apstiprināja Blūmberga ierosinātos ierobežojumus, ko apsveica veselīga dzīvesveida aizstāvji, bet nosodīja gāzēto dzērienu ražotāji.

Jaunais aizliegums nosaka, ka sabiedriskās ēdināšanas vietās un citās sabiedriskās vietās, piemēram, stadionos, gāzētos dzērienus drīkst pārdot līdz 475 mililitriem lielos tilpumos. Tas ir vairāk nekā ierastā skārda bundžiņa, bet tikai puse no tilpuma, kādā ņujorkieši izvēles pirkt gāzētos dzērienus kinoteātros, stadionos un citās sabiedriskās vietās.

Tomēr nekas neliedz cilvēkiem lielākus tilpumus sapildīt mazāka tilpuma traukos, nedz arī iegādāties lielveikalos pārdotos lielākos tilpumus. Tāpat aizliegums neietekmē piena un augļu sulu dzērienu, kas arī nereti satur daudz cukura, kā arī alkoholisko dzērienu tirdzniecību.

Prasības tiesā iesniedzēji norādīja, ka nav pret cīņu pret ņujorkiešu pārlieku aptaukošanos, nedz arī pret Veselības padomes mērķi. "Šī lieta ir pret mēra ieceltu veselības padomi, kas apiet atbilstošu likumdošanas procesu pilsētā".

Prasības iesniedzēju pārstāve Karolīna Starke norādīja, ka "pilnībā neracionāli ir izslēgt no aizlieguma alkoholiskos dzērienus. Alum un gāzētajiem dzērieniem ir praktiski vienāds kaloriju skaits".

Oficiālā statistika liecina, ka Ņujorkā ik gadu no liekā svara radītām problēmām mirst 6000 cilvēku. Katram astotajam pilngadīgajam ņujorkietim ir diabēts, ko saasina cukura lietošana.

Pilsētas mērs skaidro, ka pārlieku lielu tilpumu ierobežojums liks cilvēkiem pievērst lielāku uzmanību dzērienu izvēlei, lai gan tas ne tuvu nav saldināto dzērienu aizliegums.

Aizlieguma apstiprināšana pašvaldībā izraisījusi sašutumu sabiedrībā un aptaujas liecina, ka lielākā daļa Ņujorkas iedzīvotāju pret to iebilst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!