Foto: AFP/Scanpix

ASV izmeklē, vai uzbrukums konsulātam Lībijas pilsētā Bengāzī, kurā nogalināts ASV vēstnieks un vēl trīs diplomāti, ir bijusi iepriekš izplānota akcija, atsaucoties uz amatpersonām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Uzbrukumā, kurš sākotnēji tika uzskatīts kā spontāna demonstrantu rīcība, protestējot pret ASV veidoto mazbudžeta filmu „Innocence of Muslims", bijis saskaņots un profesionāls, norāda amatpersonas. Turklāt izskanējušas ziņas, ka vainīgie varētu būt saistīti ar džihādistu grupējumu.

Izskatās, ka Bengāzī uzbrucēji protestus izmantoja kā aizsegu uzbrukumam, aģentūrai „France Presse" atklājusi kāda augsta ranga ASV amatpersona. „Tas bija komplekss uzbrukums. Izskatās, ka viņi izmantoja protestu kā iespēju," aģentūra citē amatpersonu.

Tāpat amatpersonas izteikušas aizdomas, ka par uzbrukumu atbildīgs kaujinieku grupējums „Ansar al Sharia", kura pārstāvji gan apsūdzības noliedz. Ziņas liecina, ka iesaistīta varētu būt arī starptautiskā teroristu tīkla „Al Qaeda" Ziemeļāfrikas filiāle.

Smaga apšaude pret konsulāta kompleksu sākās otrdien ap desmitiem vakarā pēc vietējā laika. Drīz pēc tam galvenā ēka jau bijusi liesmu pārņemta. Lībijas un ASV drošības spēki mēģinājuši atgūt ēku vairākas reizes, bet tas izdevies tikai agrā trešdienā. Uzbrukumā bez diplomātiem gājuši bojā arī aptuveni 10 lībieši.

17 gadus vecais Hamams, kurš bijis notikuma vietā, aģentūrai „Reuters" pastāstīja, ka protesta sākumā esot ieradušās grupējuma „Ansar al Sharia" automašīnās, bet vēlāk tās aizbraukušas.

Jau vēstīts, ka ASV vēstnieks Lībijā ir miris pēc kaujinieku uzbrukuma ASV konsulātam Bengāzī pilsētā. Vēstnieks Kristofers Stīvenss ir viena no četrām ASV amatpersonām, kuras nogalinātas protestos pret filmu, kuru daudzi ir uztvēruši kā pravieša Muhameda apvainošanu.


Vēstnieks un diplomāti pēc nemieru sākuma mēģinājuši pamest konsulāta telpas, lai dotos uz drošāku vietu, bet, tad sācies spēcīgs uzbrukums, kuru objekta apsardze nav spējusi atvairīt, liecina ziņas. Vēstnieks un trīs darbinieki gājuši bojā, kad viņu virzienā izšauta raķete, aģentūrai "Reuters" atklājusi kāda Lībijas amatpersona, citas ziņas liecina, ka diplomāts miris, saindējoties ar dūmiem.

Atsaucoties uz aģentūru BNS, „Delfi" jau vēstīja, ka pēc uzbrukuma ASV nosūtījusi uz ASV divus eskadras mīnu kuģus uz Lībijas piekrasti un izvietojusi tur jūras kājnieku vienību, lai garantētu drošību savā vēstniecībā Tripolē.

Savukārt Video apmaiņas vietne "YouTube" trešdien paziņoja, ka Lībijā un Ēģiptē ierobežo piekļuvi amatieru filmai, kas izraisījusi musulmaņu saniknojumu un pret ASV vērstus vardarbīgus protestus.

ASV veidotā amatieru filma ir dublēta arābu valodā un pārraidīta dažos Ēģiptē bāzētus televīzijas kanālos.

Lai gan par 14 minūšu garās filmas veidotājiem ir pieejama pretrunīga informācija, domājams ASV dzīvojošu Ēģiptes kristiešu minoritātes pārstāvju producētā, filma, kā uzskata demonstranti, aizskar pravieti Muhamedu, kas islāma ticībā ir zaimošana.

Filmu nosodījis arī Arābu līgas ģenerālsekretāra vietnieks Ahmeds ben Helli, sakot, ka "tajā ir pravieti Muhamedu aizskaroši elementi" un to "nosoda kristieši un musulmaņi" visā arābu pasaulē.

Laikraksts "Wall Street Journal" vēstīja, ka filmu "Innocence of Muslims" ("Musulmaņu šķīstums") veidojis 52 gadus vecs Izraēlā dzimis amerikānis Sems Basils, kas Kalifornijas dienvidos strādā par nekustamo īpašumu attīstītāju. Viņš laikrakstam teicis, ka "islāms ir vēzis", un arī filmā esot pausts, ka islāms ir naidpilna reliģija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!