Foto: AFP/Scanpix

ASV vadītās koalīcijas gaisa triecienos pret grupējumu "Islāma valsts" Sīrijas teritorijā kopš septembra nogalināti 553 cilvēki, atsaucoties uz Londonā bāzēto organizāciju "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" (SOHR), vēsta raidsabiedrība BBC.

Nogalināti ir 464 "Islāma valsts" kaujinieki, 57 citu grupējumu karotāji un 32 civiliedzīvotāji, precizē SOHR.

Tikmēr sīvas cīņas turpinās kurdu zemessargu aizsargātajā Sīrijas pilsētiņā Kobanē, kurai jau kopš septembra vidus uzbrūk "Islāma valsts" kaujinieki. Kaujinieki ir atkārtoti sagrābuši stratēģisku virsotni četrus kilometrus uz rietumiem no pilsētiņas, ko kurdu spēki ar ASV gaisa triecienu atbalstu atbrīvoja pirms deviņām dienām, atsaucoties uz kurdu avotiem, ziņo BBC.

Analītiķi norāda, ka tiem, kas kontrolēs Talšaira kalnu, ir lielākas iespējas kontrolēt visu Kobani.

"Islāma valsts" kaujinieki apšauda kurdu pozīcijas un uzbrūk arī pilsētas centram, liecina informācija no pilsētas. Islāmistu ofensīva sākusies trešdienas naktī.

Kontrole par Kobani, kas atrodas pie pašas Turcijas robežas, dotu iespēju kaujiniekiem pārraudzīt robežas posmu ar Turciju. Ankara, kura tiek kritizēta par to, ka nesniedz atbalstu Kobanes kurdiem, šonedēļ paziņoja, ka palīdz Irākas kurdu kaujiniekiem šķērsot robežu, lai dotos palīgā Kobanes aizstāvjiem.

Tikmēr ASV Kobanes aizsargiem no lidmašīnām nometušas Irākas kurdu sagatavotos ieročus un palīdzību.

Vēstīts, ka radikālais grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā. Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, šogad straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas.

ASV un to sabiedrot koalīcija, tai skaitā Lielbritānija, Francija un Austrālija, veic uzlidojumus islāmistu pozīcijām. Bijušais Pentagona vadītājs Leons Paneta uzskata, ka karš ar "Islāma valsti" ASV prezidenta administrācijas kļūdu dēļ varētu ilgt 30 gadus. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!