Foto: AFP/Scanpix

Nelielā ceremonijā pirmdien ASV militāristi nodevuši Afganistānas Bagramas cietumu ar vairāk nekā 3000 ieslodzīto "Taliban" kaujinieku un terorismā apsūdzētām personām Afganistānas amatpersonu rokās, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tas noticis vienošanās ietvaros, kura paredz visu Afganistānas cietumu nodošanu afgāņu varas iestāžu rokās līdz NATO spēku izvešanai no valsts 2014. gada beigās.

Bagramas cietums atrodas 40 kilometrus uz ziemeļiem no valsts galvaspilsētas Kabulas. ASV un Afganistānas amatpersonas gan vēl nav atrisinājušas nesaskaņas par daļas ieslodzīto izdošanu.

Aptuveni 3000 cietumā ieslodzīto rindās ir arī ap 50 ārzemnieku, kuri nav iekļauti martā parakstītajā izdošanas līgumā. ASV vēlas saglabāt kontroli pār daļu cietuma un ieslodzīto, apgalvojot, ka tai ir tiesības paturēt kaujas laukā aizturētos nemierniekus.

Analītiķi uzskata, ka ASV ir noraizējusies par to, ka Afganistāna varētu atbrīvot daļu augsta ranga ieslodzīto, ja tie tiktu izdoti, vēsta BBC. Tomēr ASV vēlme saglabāt kontroli pār cietumniekiem ir saniknojusi Afganistānas prezidentu Hamidu Karzaju, kurš norāda, ka pilna afgāņu kontrole pār cietumu ir "suverenitātes jautājums".

Bagramas cietums vairākas reizes ir nonācis sabiedrības uzmanības laukā dažādu pārkāpumu dēļ. Nereti tas raksturots kā "Afganistānas Guantanamo" par beztermiņa aizturēšanām un ieslodzīto tiesību pārkāpumiem.

2010. gada aprīlī ieslodzītie ziņoja par spīdzināšanu slepenā cietuma daļā. ASV amatpersonas šīs apsūdzības noliedza.

2012. gada janvārī ASV militārpersonas pārkāpumos pret ieslodzītajiem apsūdzēja Afganistānas izmeklētāji. Ieslodzītie tiek spīdzināti, turēti bez apsūdzībām un liecībām un pakļauti pazemojošām ķermeņa pārmeklēšanas procedūrām, secināja afgāņu izmeklētāji.

2012. gadā plaši nemieri ar bojāgājušajiem sākās pēc tam, kad atklājās, ka ASV karavīri dedzinājuši cietumniekiem atņemtus Korānus un citus svētos rakstus. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!