Foto: AFP/Scanpix

Pierādījumi "stingri norāda", ka Sīrijas valdība pie Damaskas ir pielietojusi ķīmiskos ieročus, videomateriāli, kas liecina par ķīmisko uzbrukumu ir "īsti un pārliecinoši", un "nenoliedzami", paziņoja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

"Tam, ko mēs redzējām Sīrijā pagājušajā nedēļā, būtu jābūt triecienam pasaules sirdsapziņai. Tas ignorē jebkuru morāles kodeksu," paziņoja Kerijs, piebilstot, ka prezidents Baraks Obama apsver iespējamo atbildi un "uzskata, ka par to būs jāatbild", ziņo raidsabiedrība CNN.

Opozīcijas aktīvisti apgalvo, ka Damaskas piepilsētu apšaudē  trešdien Sīrijas valdība pielietojusi ķīmiskos ieročus, nogalinot simtiem cilvēku. Damaska, kura apsūdzības noliedz, svētdien piekrita Rietumvalstu prasībai, ka ANO ekspertu komandai jāļauj izmeklēt šīs ziņas.

Savukārt ASV un Lielbritānija jau ir piedraudējušas režīmam ar "nopietnu atbildi" un mediji vēsta, ka jau šonedēļ varētu sākties militārs uzbrukums Sīrijai.

"Mēz zinām, ka Sīrijas režīms uztur šādu ieroču krājumus" un tam ir raķetes to pielietošanai, pirmdienas paziņojumā klāsta Kerijs, par "morālu piedauzību" saucot Damaskas rīcību, izmantojot masu iznīcināšanas ieročus pret savu tautu.

Kas mums zināms par Sīrijas ķīmiskajiem ieročiem?

Kerija paziņojums nācis klajā dažas stundas pēc tam, kad Damaskā apšaudīts ANO ekspertu konvojs, kas devies ievākt pierādījumus par iespējamo ķīmisko uzbrukumu Damaskas priekšpilsētām.

ASV rīcībā ir papildus informācija par pagājušās trešdienas uzbrukumu, tā tiks publiskota nākamajās dienās, norādīja Kerijs.

Sīrijas valdības kavēšanās atļaut ANO inspektoriem sākt izmeklēšanu ir zīme, ka valdībai ir kas slēpjams, uzskata Kerijs.

"Uzbrukums apkārtnei, bombardēšana un sistemātiska pierādījumu iznīcināšana nav tādas valdības rīcība, kurai nav ko slēpt. Režīma novēlotais lēmums atļaut piekļuvi nāk pārāk vēlu, lai būtu ticams," Keriju citē raidsabiedrība BBC.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar opozīcijas aktīvistu ziņām trešdien noticis ķīmisko ieroču uzbrukums Damaskas piepilsētām, kurā gājuši bojā vairāk nekā 1000 cilvēku.

Daudzi no upuriem ir sievietes un bērni, slimnīcās ievestajiem cietušajiem no mutēm nāk putas, kas ir tipisks simptoms nervu gāzes zarīna saindēšanās gadījumā, stāsta aktīvisti. Internetā augšupielādētā video redzams, kā improvizētās slimnīcās tiek sniegta palīdzība cietušajiem. Tāpat vietnē "YouTube" atrodami video ar bojāgājušajiem.

ASV un Lielbritānija piedraudēja režīmam ar "nopietnu atbildi" un mediji vēsta, ka jau šonedēļ varētu sākties militārs uzbrukums Sīrijai.

Pirms gada ASV prezidents Baraks Obama brīdināja, ka ķīmisko ieroču pielietošana būtu "sarkanā līnija", kas varētu izsaukt ASV militāru atbildi.

Vašingtona nesen ir palielinājusi savu kara flotes klātbūtni Vidusjūras reģionā, bet ASV, Lielbritānijas un citu sabiedroto militārie līderi ir sanākuši uz apspriedi Jordānijā, norāda BBC.

Tikmēr vienprātības par radikālu rīcību nav ANO Drošības padomē, kur visas sankcijas pret Sīriju līdz šim ir bloķējušas Ķīna un Krievija. Arī tagad nekas neliecina, ka tās savu nostāju varētu mainīt. Rietumvalstis sākušas apsvērt iespēju rīkoties bez ANO drošības padomes mandāta.

Nemieri Sīrijā sākās kā pret valdību vērstas demonstrācijas 2011. gada pavasarī, kas ātri pārauga plaša mēroga pilsoņu karā, kurā jau gājuši bojā vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Rietumus ļoti satrauc iespēja, ka Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēki varētu pielietot ķīmiskos ieročus, kuri ir valdības rīcībā. Tāpat nopietnas bažas rada bīstamā bruņojuma nonākšana pret valdību karojošo nemiernieku rokās, kuru rindās ir daudz radikālo islāmistu un ar teroristu organizācijām saistītas personas.

ANO ir saņēmusi 13 ziņojumus par iespējamiem gadījumiem, kad konfliktā pielietoti ķīmiskie ieroči. Vienu no tiem iesniegusi Damaska, bet lielāko daļu ASV, Francija un Lielbritānija.

Gan Sīrija valdība, gan bruņotie nemiernieki noliedz, ka būtu pielietojuši ķīmisko bruņojumu, to lietošanā apsūdzot viena otru.

Tiek uzskatīts, ka Sīrijā, kura ir viena no septiņām valstīm, kas nav pievienojusies 1997. ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijai, ir lieli sinepju gāzes uz zarīna krājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!