Foto: Reuters/Scanpix
ASV policija aizdomās par mēģinājumu izvarot viesnīcas darbinieci sestdien aizturējusi Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektoru Dominiku Strosu-Kānu.

62 gadus vecais Stross-Kāns aizturēts Ņujorkas Džona Kenedija lidostā, kad bija iekāpis aviokompānijas "Air France" lainerī, kam bija paredzēts izlidot uz Parīzi, sacīja Ņujorkas policijas preses sekretārs Pols Brauns.

Viņš teica, ka saņemta sūdzība no 32 gadus vecas viesnīcas istabenes, kurai uzdots uzkopt Strosa-Kāna apartamentus viesnīcā "Sofitel" Ņujorkas Taimskvērā. Viņai teikts, ka numurā neviena nav. Viņa iegājusi numurā sestdien aptuveni pulksten 13 pēc vietējā laika (20 pēc Latvijas laika). Pēkšņi SVF izpilddirektors kails iznācis no vannas istabas, pieskrējis pie viņas, ievilcis viņu guļamistabā un mēģinājis izvarot.

Pēc policijas sniegtās informācijas, istabene teikusi, ka viņai izdevies izrauties, bet Stross-Kāns atkal viņu notvēris, ievilcis vannas istabā un piespiedis veikt orālā seksa aktu. Pēc tam sievietei izdevies izbēgt no numura un viņa par notikušo pastāstījusi citiem viesnīcas darbiniekiem, kas izsaukuši policiju.

Kad policisti ieradušies, Stross-Kāns steigā jau bija pametis viesnīcu, atstājot tajā mobilo tālruni un citas personiskās mantas.

"Ņujorkas policijas departamentā saprata, ka viņš ir aizbēdzis, tomēr viņš bija atstājis savu mobilo telefonu un citas personiskās mantas," klāstīja Brauns. "Uzzinājām, ka viņš ir "Air France" lidmašīnā. Lidmašīna tika aizkavēta," notikumus pirms SVF vadītāja aizturēšanas un nopratināšanas atstāstīja policijas pārstāvis.

Lidmašīnas izlidošana bijusi paredzēta pulksten 16.40 (23.40 pēc Latvijas laika).

Strosam-Kānam, kuram nav diplomātiskās imunitātes, svētdien prokurori izvirzīja apsūdzības par kriminālu seksuālu aktu, izvarošanas mēģinājumu un nelikumīgu brīvības atņemšanu. Svētdien Stross-Kāns stāsies Manhetenas tiesas priekšā un viņam varētu tikt noteikts drošības līdzeklis apcietinājums.

Ņujorkas štata likumi nosaka, ka krimināls seksuāls akts ietver arī orālo seksu, uz kuru kāds ir vardarbīgi piespiests.

Sieviete, kuras vārds netiek atklāts, nogādāta slimnīcā ar nelieliem ievainojumiem.

SVF pārstāvji komentārus par notikušo nesniedza, jo neesot saņēmuši oficiālu informāciju par Strosa-Kāna aizturēšanu.

Savukārt viņa advokāts Bendžamins Brafmans elektroniskā pasta vēstulē aģentūrai "Reuters" vēl pirms apsūdzību izvirzīšanas uzsvēra, ka Stross-Kāns negatavojas atzīt savu vainu nevienā no apsūdzībām, kuras viņam varētu izvirzīt.

Svētdien Berlīnē Strosam-Kānam bija plānots tikties ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli, lai apspriestu finansiālās palīdzības sniegšanu Grieķijai. Savukārt pirmdien un otrdien viņam bija paredzēts piedalīties Eiropas Savienības (ES) finanšu ministru sanāksmē Briselē.

Strosam_Kānam izvirzītās apsūdzības ir liels satricinājums SVF, kas ir ieguldījis miljardiem dolāru aizdevumu programmās grūtībās nonākušajām valstīm. Ceturtdien SVF izpildirektora pirmais vietnieks Džons Lipskis paziņoja, ka augustā, kad beigsies viņa pilnvaru termiņš, plāno darbu fondā pamest. Ja Strosam-Kānam tagad izpilddirektora amats būs jāpamet, SVF draud vadības vakuums.

Stross-Kāns ir bijušais Francijas finanšu ministrs, kurš ir SVF izpilddirektors kopš 2007.gada. Viņš tika uzskatīts par Francijas Sociālistu partijas potenciālo kandidātu nākamgad paredzētajās šīs valsts prezidenta vēlēšanās, un tika prognozēts, ka viņam būtu izredzes uzvarēt pašreizējo prezidentu Nikolā Sarkozī.

Pats Stross-Kāns gan vēl nav paziņojis, vai kandidēs Francijas prezidenta vēlēšanās.

Šī nav pirmā reize, kad viņš nonāk pretrunīgā situācijās.

2008.gada oktobrī viņš atvainojās par "nopietnu kļūdu" pēc tam, kad bija iesaistījies dēkā ar savu padoto – kādu SVF ekonomisti SVF valde konstatēja, ka Strosa - Kāna rīcība nav raksturojama kā "uzmākšanās, favorītisms vai cita veida amata pilnvaru pārkāpums". Tomēr valde izteica brīdinājumu SVF vadītājam turpmāk izvairīties no šādām situācijām. Stross-Kāns atvainojās par sagādātajām neērtībām SVF darbiniekiem, dēkā iesaistītajai ungāru ekonomistei Piroškai Naģai un savai sievai - Francijas žurnālistei Annai Sinklērai.

Stross-Kāns ir saņēmis uzslavas par to, ka galvenais globālās ekonomikas pārraudzītājs – SVF – kļuva par centrālo institūciju cīņā pret 2007.–2009.gada pasaules ekonomikas krīzi. Viņš ieviesa radikālas reformas fondā, lai nodrošinātu, ka finanšu krīzes nomocītās valstis nebankrotē. Stross-Kāns bija centrālā persona starptautisko aizdevumu izsniegšanā Īslandei, Ungārijai, Grieķijai, Īrijai, Latvijai un pavisam nesen arī Portugālei. Viņš īstenojis arī iekšējās reformas, kas dod arvien augošajām ekonomikām, piemēram, Ķīnai, Indijai un Brazīlijai, lielākas balsstiesības.

Lai gan SVF galvenā mītne atrodas Vašingtonā, Stross-Kāns joprojām daudz laika pavadīja Francijā, arvien vairāk izraisot runas par savu atgriešanos Francijas politikā kā prezidenta amata kandidāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!