Foto: AP/Scanpix

ASV militārie prokurori pieprasījuši vismaz 60 gadu cietumsodu bijušajam karavīram Bredlijam Meningam, kurš patlaban tiek tiesāts par slepenu Savienoto Valstu dokumentu nodošanu tīmekļa vietnei "WikiLeaks".

Prokurors mudināja tiesnesi piespriest bargu cietumsodu, "lai nosūtītu vēstījumu visiem karavīriem, kuri apsver iespēju nozagt slepenu informāciju".

Menings, kurš pagājušajā mēnesī tika atzīts par vainīgu spiegošanā, šomēnes tiesā pauda nožēlu par savu nodarījumu un atzina, ka ir nodarījis ļaunumu savai valstij.

"Es nožēloju, ka mana rīcība ir nodarījusi ļaunumu cilvēkiem un ir nodarījusi ļaunumu Savienotajām Valstīm," tiesas sēdē, kas notika Fortmidā, uz ziemeļiem no Vašingtonas, Menings sacīja kara tiesas tiesnesei pulkvedei Denīsai Lindai.

25 gadus vecajam bijušajam ASV armijas ierindniekam draud 90 gadi cietumā.

ASV militārā tiesa 30.jūlijā atzina Meninga vainu 20 no 22 apsūdzības punktiem. Tomēr tiesa neatzina viņa vainu apsūdzībās par palīdzības sniegšanu ienaidniekam. Tās bija nopietnākās apsūdzības, kas izvirzītas Meningam, kurš nodeva "WikiLeaks" lielu daudzumu ASV slepeno dokumentu.

Menings tika apcietināts 2010.gada jūlijā, kad viņš dienēja Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!