Foto: AFP/Scanpix
Apšaudi sākumskolā ASV Konektikutas štatā piektdien, kurā tika nogalināti seši pieaugušie un 20 bērni, sarīkojis 20 gadus vecais Adams Lanza, nevis viņa brālis 24 gadus vecais Raians, kā tika vēstīts iepriekš, liecina ASV plašsaziņas līdzekļos izskanējusī informācija.

Par notikušo traģēdiju joprojām ir pretrunīga informācija, un policija oficiālu apstiprinājumu par notikušā detaļām nav sniegusi.

Konektikutas štata policijas pārstāvis leitnants Pols Venss stāstīja, ka uzbrucējs šāva ļoti mērķtiecīgi un precīzi. Praktiski nevienam no upuriem nav konstatēti ievainojumi, kas nebūtu dzīvībai bīstami, viņš teica, piebilstot, ka uzbrucējs nedeva iespējas izbēgt un tikai viens cilvēks ar gūtajām traumām ir izdzīvojis.

Sendihukas sākumskolā Ņūtaunas pilsētā, kas atrodas 130 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Ņujorkas, piektdien tika nošauti seši pieaugušie, kā tiek vēstīts arī skolas direktore un psiholoģe, kā arī 20 bērni, no kuriem 18 mira notikuma vietā, bet divi vēlāk slimnīcā. Skolā mācās piecus līdz desmit gadus veci bērni.

Miris arī pats uzbrucējs, bet pagaidām nav skaidrs, vai viņš izdarīja pašnāvību vai arī viņu nogalināja policija.

Sākotnēji ASV plašsaziņas līdzekļos tika vēstīts, ka šāvējs bijis 24 gadus vecais Raians Lanza, kas vispirms mājās nošāvis savu tēvu, bet pēc tam devies uz skolu, kur strādājusi viņa māte, kuru arī viņš nošāvis.

Tomēr jaunākā informācija liecina, ka šāvējs bija jaunākais brālis 20 gadus vecais Adams, bet netālu no skolas, kurā Lanza ir agrāk mācījies, esošajā mājā atrastas viņa mātes Nensijas mirstīgās atliekas.

Pagaidām nav zināms uzbrucēja motīvs, bet policija ir aizturējusi viņa vecāko brāli Raianu, kas tiek nopratināts.

Policija oficiāli nav apstiprinājusi nedz to, ka uzbrucējs ir Adams Lanza, nedz to, ka pirms uzbrukuma skolā nogalinātā sieviete ir viņa māte. Tiek solīts, ka policija plašāku informāciju par notikušo sniegs sestdien.

Uzbrucējs bijis ģērbies bruņuvestē, šāvis no šautenes un viņam bijuši vēl vairāki ieroči, neoficiāli sacījušas amatpersonas.

Atsaucoties uz bijušo skolasbiedru teikto, tiek vēstīts, ka Adams Lanza bija kautrīgs, bet gudrs cilvēks, kas vidusskolā ģērbies daudz formālāk nekā pārējie skolēni. Savu brīvo laiku vidusskolā viņš pavadījis spēlējot videospēles skolas televīzijas stacijas studijā.

Kāds Lanzas klasesbiedrs atminējās, ka māte ļoti spiedusi jauno puisi mācīties rūpīgāk un smagāk strādāt, lai sasniegtu rezultātus.

Iedzīvotāju reģistra dati liecina, ka Nensija Lanza un viņas vīrs Pīters Lanza laulību šķīra 2008.gadā. Pagaidām plašsaziņas līdzekļos nav informācijas par Pītera Lanzas reakciju uz notikušo.

Vietējie iedzīvotāji stāstījuši, ka Nensija Lanza aizrāvās ar ieroču kolekcionēšanu un nereti ar saviem bērniem kopā devusies šaut mērķī.

ASV prezidents Baraks Obama izteicis līdzjūtību nogalināto tuviniekiem. Televīzijas uzrunā tautai viņš notikušo nosauca par "bezjēdzīgu vardarbības aktu", kā arī deva rīkojumu visā valstī karogus nolaist pusmastā līdz otrdienas saulrietam.

Līdzjūtību par notikušo pauduši daudzi pasaules līderi, tostarp Apvienoto Nāciju ģenerālsekretārs Bans Kimūns, Lielbritānijas karaliene Elizabete II, kā arī Eiropas Savienības augstā ārlietu un drošības politikas pārstāve Ketrīna Eštone un daudzi citi.

Upuru skaita ziņā šī ir otrā lielākā apšaude ASV mācību iestāžu vēsturē pēc 2007.gadā notikušās apšaudes Virdžīnijas Tehniskajā universitātē, kurā gāja bojā 33 cilvēki.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!