Foto: Reuters/Scanpix
Amerikas Savienotās Valstis (ASV) arvien ir starp pasaules "līderēm" izpildīto nāvessodu skaita ziņā, tomēr pēdējos gados vērojama tendence, ka Savienotajās Valstīs šo augstāko soda mēru pielieto arvien retāk, liecina cilvēktiesību organizācijas "Amnesty International" (AI) pētījums.

AI pārstāvji lēš, ka 2010. gadā pasaulē izpildīti 527 nāvessodi. No tiem 253 - Irānā, 60 - Ziemeļkorejā, 53 - Jemenā, bet 46 - ASV. Gadu iepriekš šajā valstī izpildīti 52 nāvessodi.

2010. gads bijis saudzīgāks nāvessodu statistikā, jo 2009. gadā oficiāli reģistrēti 714 augstākā soda mēra izpildes gadījumi.

AI gan atzīst, ka statistika nav pilnīga, jo trūkst datu par Ķīnā veiktām eksekūcijām. Dati par nāvessodiem tiek turēti slepenībā un tiek pieļauts, ka tikai Ķīnā vien ik gadus tiek nogalināti vairāki tūkstoši notiesāto.

Tomēr arī šajā valstī vērojama sodu humanizācijas tendence. 2010. gadā nāvessodu vairs nedrīkst piemērot par 13 ekonomisko noziegumu kategorijām.

2010. gadā nāvessodu moratorijam pievienojusies jau 31 valsts.

ASV pavalstu skaits, kur atcelts nāvessods vai noteikts tā piespriešanas moratorijs 2010. gadā pieaudzis līdz 16. Moratoriju noteikusi Ilionisa. 2011. gadā to varētu paveikt Kolorādo un Kanzasa.

AI atzīst, ka vispopulārākie sodīšanas veidi arvien ir galvas nociršana, pakāršana un elektriskā krēsla izmantošana, kā arī letāla injekcija.

Retāk tiek izmantota nošaušana. 2010. gadā nav reģistrēts neviens gadījums, kad notiesāto nomētātu ar akmeņiem, kas ir legāls soda veids vairākās musulmaņu valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!