Foto: EPA/LETA

ASV Senāts pirmdien, kā jau bija sagaidāms, noraidīja Pārstāvju palātas lēmumu uz gadu atlikt prezidenta Baraka Obamas izstrādātās reformas veselības aprūpes sistēmā, kas bija daļa no federālā budžeta likumprojekta.

Kongresam tagad atlicis mazāk par desmit stundām, lai mēģinātu izkļūt no strupceļa federālā budžeta pieņemšanā. Pretējā gadījumā Savienoto Valstu valdībai otrdien var nākties paziņot par pēdējo 17 gadu laikā pirmo daļējo darba apturēšanu.

Kongresa Pārstāvju palāta naktī uz svētdienu pieņēma republikāņu rosināto plānu par pagaidu finansējumu federālās valdības ministrijām un resoriem, vienlaikus paredzot uz gadu atlikt reformas veselības aprūpes sistēmā.

Lai gan šis plāns ļautu valdībai turpināt darbu, Senāta demokrātu vairākuma līderis Harijs Rīds jau iepriekš bija paziņojis, ka to noraidīs, un arī Baltais Nams uzsver, ka prezidents to bloķēs.

Ja šis strupceļš netiks pārvarēts, daudzām valdības aģentūrām nāksies apturēt savu darbu, algu izmaksu federālo iestāžu amatpersonām, tostarp daļai militārā personāla, daļu ierēdņu atlaist bezalgas atvaļinājumos, slēgt nacionālos parkus un apturēt pasu izsniegšanu. Tomēr tādi dienesti, kā gaisa satiksmes kontrole, pārtikas inspekcija un robežapsardze darbu turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!