Foto: AP/Scanpix

ASV žurnāls "Foreign Policy" ir iekļāvis Krievijas pankgrupas "Pussy Riot" trīs dalībnieces ikgadējā 100 vadošo pasaules domātāju (Top 100 Global Thinkers) sarakstā, ziņoja radiostacija "Amerikas Balss" ("Voice of America").

"Pussy Riot" dalībnieces Marija Aļohina, Jekaterina Samuceviča un Nadežda Tolokoņņikova šajā sarakstā dala 16.vietu. Viņas šajā ziņā pārspēj ne vien Krievijas opozicionāru Alekseju Navaļniju, kurš no 24.vietas pērn noslīdējis uz 45.vietu šogad, bet arī 20.vietas ieguvēju Eiropas Centrālās bankas prezidentu Mario Dragi un 21.vietā ierindojušos amerikāņu finansistu Džordžu Sorosu.

Zemāk par viņām šajā sarakstā ir arī rakstnieks Salmans Rušdijs (33.vietā), Nobela prēmijas laureāts ekonomists Pols Krugmans (34.vietā), bijušais ASV viceprezidents Diks Čeinijs (38.vietā), bijusī ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa (39.vietā) un multimiljardieris Vorens Bafets (42.vietā).

Reitinga sastādītāji paskaidroja, ka 16.vieta "Pussy Riot" dalībniecēm piešķirta par to, ka viņas "sasitušas stikla būri ar vēstījumu par mīlestību uz brīvību".

Pirmo vietu sarakstā dala Mjanmas opozīcijas līdere Auna Sana Su Či un šīs valsts prezidents Theins Seins, kurš pērn uzsāka kardinālas reformas.

Otrajā vietā ir Tunisijas prezidents Monsefs Marzuki, kurš "spējis saglabāt Arābu pavasara idejas".

Trešo vietu dala ASV eksprezidents Bils Klintons un viņa dzīvesbiedre ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone par to, ka viņi "turpina domāt par rītdienu".

ASV prezidents Baraks Obama izpelnījās astoto vietu par to, ka viņš izdarījis "daudz vairāk ekonomikas izvešanai no krīzes, nekā ir gatavi atzīt viņa kritiķi", un par piesardzīgu ārpolitiku, kas patīkami atšķiroties no viņa priekšgājēja Džordža Buša jaunākā "kovboju diplomātijas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!