Foto: AFP/Scanpix
Mēneša laikā, kas pagājis kopš pamiera noslēgšanas Ukrainas un promaskavisko kaujinieku starpā, Austrumukrainā nogalināts 331 cilvēks, trešdien pavēstīja ANO. Konflikta turpināšanās skārusi piecus miljonus cilvēku.

Pirms pamiera noslēgšanas 5.septembrī promaskavisko spēku nometnē Ukrainas austrumos būtiski pieaudzis karotāju skaits, pateicoties ārvalstu algotņu pieplūdumam. Viņu vidū bijuši arī Krievijas pilsoņi.

"Kaut arī ugunspārtraukšana ir ļoti pozitīvs solis ceļā uz kauju izbeigšanu Ukrainas austrumos, es aicinu visas puses to patiesi cienīt un ievērot, vienreiz par visām reizēm izbeigt uzbrukumus civilistiem un civilajām struktūrām," teikts ANO augstā cilvēktiesību komisāra Zeida Raada al Huseina paziņojumā.

Viņa birojs laika posmā no 6.septembra līdz pirmdienai reģistrējis 331 nāves gadījumu. Tiesa gan, daži upuri, iespējams, no dzīves šķīrušies, vēl pirms Minskā 5.septembrī tika parakstīts pamiera līgums.

Šajā statistikā nav iekļauti tie 12 cilvēki, pārsvarā civilisti, kas dzīvību zaudēja otrdien.

Sešus mēnešus ilgstošajā Austrumukrainas konfliktā līdz pirmdienai dzīvību zaudējuši 3600 cilvēki, teikts ANO komisāra biroja paziņojumā. Upuru vidū ir arī 298 cilvēki, kas zaudēja dzīvību, kad virs kaujinieku kontrolētās Austrumukrainas daļas tika notriekta aviolīnijas "Malaysian Airlines" pasažieru lidmašīna.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējie teroristi aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsa pretterorisma operāciju.

Augusta beigās Ukrainas kontinentālajā daļā iebruka Krievijas armijas regulārās vienības un izvērsa uzbrukumu pret Ukrainas armiju.

NATO Eiropas spēku virspavēlnieks Filips Brīdlovs vēl 16.septembrī sacīja, ka Donbasā atrodas četri Krievijas Bruņoto spēku bataljoni.

Atbilstoši Krievijas aktīvistu datiem Ukrainā kritušo Krievijas karavīru skaits jau pārsniedzis 3500.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienības, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!