Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas valdības spēki gatavojas plašai ofensīvai pret nemiernieku kontrolētajiem ziemeļu pilsētas Alepo rajoniem un tās apkārtni, atsaucoties uz avotu Sīrijas drošības struktūrās, ziņo raidsabiedrība BBC.

"Izskatās, ka kauja par Alepo sāksies tuvākajās stundās vai dienās. Mērķis ir pārņemt provinces pilsētas un ciemus," aģentūrai AFP atklāja avots Sīrijas drošības spēkos. Operācija saukšoties "Ziemeļu vētra".

Lielu daļu Sīrijas ziemeļu teritorijas kopš pagājušā gada kontrolē bruņotie nemiernieki, kas vēlas gāzt prezidenta Bašara al Asada valdību. Frontes līnija Sīrijas saimnieciskajā centrā Alepo, ko aptuveni vienlīdzīgās daļās kontrolē valdība un nemiernieki, ir nemainīga jau mēnešiem.

Pagājušajā nedēļā valdības spēki ar Libānas šiītu grupējuma "Hezbollah" kaujinieku atbalstu atguva stratēģiski svarīgo Kusairas pilsētu, bet svētdien pārņēma pēdējo nemiernieku kontrolēto ciemu reģionā starp Homsu un Libānas robežu. Tagad valdības spēki varētu likt lietā iegūto pieredzi, lai atgūtu Alepo.

Opozīcijas aktīvisti pirmdien raidsabiedrībai BBC pastāstīja, ka režīmam lojālie spēki Alepo sākuši saņemt papildspēkus un ieroču sūtījumus. Nemiernieki paredz, ka armija mēģinās pārņemt  rajonus pilsētas dienvidu un ziemeļu apkārtnē, lai kontrolētu nemierniekiem vitāli svarīgos apgādes maršrutus no Turcijas.

Par gatavošanos uzbrukumam raksta arī Sīrijas laikraksts "al Watan". Armija, gatavojoties kaujai pilsētā un tās apkārtnē, izvietojas pie Alepo, informē valdību atbalstošais laikraksts.

"Pirmajā posmā tiks atbrīvotas aplenktās teritorijas un aizsardzības pozīcijās esošie karavīri dosies uzbrukumā," BBC citē Sīrijas laikrakstu.

Sīrijas režīmam gūstos panākums divus gadus ilgstošajā cīņā pret opozīciju, Vašingtona jau šonedēļ varētu lemt, vai apbruņot pret valdību karojošos nemierniekus, atsaucoties uz anonīmu avotu Baltajā namā, pirmdien vēstīja aģentūra AP.

Jautājums par nemiernieku apbruņošanu sācis aktivizēties laika, kad izskan bažas, ka Asads, kura ģimene Sīrijā valdījusi gandrīz 40 gadus, varētu gūt virsroku cīņā pret nemierniekus, kas jau divus gadus cenšas panākt viņa gāšanu.

Pagājušajā nedēļā valdības spēki ar Libānas šiītu grupējuma "Hezbollah" palīdzību atguva kontroli pār stratēģiski svarīgo Kusairas pilsētu. ASV amatpersonas norādīja, ka Damaska nespētu panākt šo uzvaru bez "Hezbollah" un Irānas atbalsta.

Rietumvalstis bažīgas dara ziņas par ķīmisko ieroču pielietošanu Sīrijā.Francija un Lielbritānija paziņoja, ka tām ir pierādījumi, ka Sīrija nemieros ir izmantots zarīns.

2011. gada pavasarī Sīrijā sākusies tautas sacelšanās pret valdošo iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir aptuveni  80 000 cilvēku. Vairāk nekā pusotrs miljons ir devušies bēgļu gaitās uz ārvalstīm,  vēl aptuveni 4,2 miljoni meklē patvērumu valsts iekšienē.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz Krievijas un Irānas atbalstu.

Konfliktā arvien vairāk pieaug reliģiskā un etniskā vardarbība dažādo grupu vidū. Rietumvalstis, kura vēlās Asada režīma krišanu, ir noraizējušās par radikālo islāmistu pieaugošo lomu Sīrijas konfliktā, kas tikai padziļina reliģiskās nesaskaņas reģionā. Diplomātiskie risinājumi krīzes pārvarēšanai līdz šim nav devuši rezultātus.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!