Foto: Publicitātes foto
Baltkrievijā nezināmas personas uzbrukušas, nolaupījušas un vardarbīgi izturējušās pret Ukrainas organizācijas FEMEN aktīvistēm, kuras pirmdien pie Baltkrievijas Valsts drošības komitejas (VDK) ēkas puskailas protestēja pret cilvēktiesību pārkāpumiem, informē Baltkrievijas interneta izdevums "Naviny.by".

Kustības FEMEN līdere Anna Gucola portālam pastāstījusi, ka trīs organizācijas aktīvistes Baltkrievijā piekautas, viņām nogriezti mati, atņemti dokumenti un telefona aparāti un viņas kailas atstātas mežā.

"Meitenes varēja piezvanīt tikai tagad, palūdza kādam telefonu. Viņas ir pamatīgi piekautas, par viņām ņirgājās, nogrieza matus, atņēma dokumentus un telefonus un izmeta mežā netālu no Beku ciema Gomeļas apgabala Jeļskas rajonā," pastāstīja Gucola. Pašlaik tālruņa numurs, no kura sievietes zvanījušas, vairs neatbildot.

Viņa norādīja, ka aktīvistes nezinot, kas viņas aizturēja, taču pieļauj, ka tie bijuši VDK un milicijas darbinieki.

Gucola informēja, ka pašlaik cietušajām pakaļ braucot draugi. FEMEN pārstāvji Kijevā arī sazinājušies ar Ukrainas Ārlietu ministriju un informējuši par notikušo. ĀM apsolījusi sniegt cietušajām aktīvistēm visu iespējamo palīdzību.

Viena no Minskā aizturētajām FEMEN aktīvistēm Inna Ševčenko organizācijas blogā pavēstījusi, ka "milicija un vdkišņiki" viņu un vēl divas protestētājas aizturējuši pirmdien plkst.19:00 pēc vietējā laikā Minskas stacijā. Sievietēm aizsietas acis un viņas visu nakti autobusā vadātas apkārt, pēc tam "mūs ieveda mežā, aplēja ar eļļu, piespieda izģērbties, draudēja aizdedzināt, draudēja ar nazi, ar kuru vēlāk nogrieza matus".

Ševčenko informējusi, ka visu notiekošo uzbrucēji filmējuši, bet vēlāk atstājuši sievietes mežā kailas un bez dokumentiem. No meža viņas iznākušas pie Beku ciema.

Pirmdien trīs FEMEN aktīvistēm Ševčenko, Oksanai Šačko un Aleksandrai Ņemčinovai pie Baltkrievijas VDK ēkas puskailām vairākas minūtes izdevās izkliegt saukļus, turot plakātus ar aicinājumu atbrīvot Baltkrievijas politieslodzītos. Akcija bija veltīta pērnā gada 19.decembra nemieru gadadienai, kuros Baltkrievijas iedzīvotāji protestēja pret prezidenta vēlēšanu rezultātiem.

VDK ēkas apsardze aizturēja ne tikai visas trīs protestētājas, bet arī laikraksta "Naša niva" operatori Tatjanu Gavriļčiku, neatkarīgo fotogrāfu Jūliju Doroškeviču un FEMEN operatori, Austrālijas pilsoni Kitiju Grīnu. Grīna pēc Austrālijas vēstniecības iejaukšanās tika deportēta uz Lietuvu, savukārt pārējos žurnālistus vakarā atbrīvoja.

Baltkrievijas VDK informācijas un sabiedrisko attiecību centra priekšnieks Aleksandrs Antonovičs notikušo atteicies komentēt, vēsta portāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!