Foto: Red Bull
Austriešu ekstremālais izpletņlēcējs Felikss Baumgartners, kurš 14. oktobrī nolēca no vairāk nekā 39 kilometru augstuma, pastāstījis, ka brīvā kritiena laikā ”juties kā ellē” un cīnījies par savu dzīvību, vēsta ārvalstu mediji.

43 gadus vecais izpletņlēcējs tikai pēc bīstamā lēciena esot sapratis, cik tuvu bijusi katastrofa. Milzīgais spiediens un nekontrolējamā griešanās pa dažādām asīm, kā rezultātā varēja izsprāgt acis un pārplīst smadzeņu asinsvadi, pārsniegusi iepriekšējās prognozes, atzīst sportists.

"Iziešana no kapsulas bija akrobātiski ideāla," laikrakstam "The Telegraph" pastāstīja Baumgartners. "Es nospriedu, ka kontrolēju situāciju, bet pēc tam sākās problēmas. Dažas sekundes es biju pārliecināts, ka nokritīšu uz zemes bez samaņas. Paldies Dievam, man izdevās apturēt griešanos, tas bija ellišķīgi grūti. Daudz grūtāk nekā mēs prognozējām iepriekš," atklāja izpletņlēcējs.

"Es burtiski biju ellē. Viss griezās gar acīm un nebija saprotams, vai es izkļūšu no šīs bezizejas, vai nē. Tas ir kā peldēt, nepieskaroties ūdenim. Katru reizi, kad tevi apgriež, ir no jauna jānoskaidro, kur tu esi un ko tagad darīt. Es cīnījos līdz galam, jo zināju: ir jāpienāk brīdim, kad es spēšu ar to tikt galā. Un es tiku galā," intervijā atklāja Baumgartners.

© Red Bull Media House


Jau vēstīts, ka Austrijas izpletņlēcējs Felikss Baumgartners svētdien kļuva par pirmo cilvēku, kurš pārvarējis skaņas barjeru brīvā kritienā, un laboja trīs rekordus, veicot lēcienu no vairāk nekā 39 kilometru augstuma, pavēstīja pasākuma organizētāji. 43 gadus vecais pārdrošnieks izlēca no kapsulas 39 044 metrus virs Zemes un brīvā kritienā sasniedza 1342 kilometru stundā lielu ātrumu, kas ir 1,24 reizes lielāks par skaņas ātrumu.

Baumgartners bija brīvā kritienā četras minūtes un 20 sekundes, pirms viņš atvēra savu sarkanbalto izpletni un ar to nolaidās tuksnesī ASV Ņūmeksikas štatā, paziņoja "Red Bull Stratos" misijas rekordu reģistrētājs Braiens Atlijs.

"Man šķiet, ka 20 tonnas ir nost no maniem pleciem. Es tam gatavojos septiņus gadus," Baumgartners paziņoja Austrijas telekanālam "ServusTV" savā pirmajā intervijā pēc lēciena.

Izlecot no kapsulas, kas bija pacelta debesīs ar milzīgu hēlija balonu, austrietis laboja trīs rekordus - augstākā lēciena brīvā kritienā, brīvā kritienā sasniegta lielākā ātruma un augstākā cilvēka veiktā lidojuma ar balonu rekordu. Viņam tomēr neizdevās labot ilgākā lēciena brīvā kritienā rekordu.

Baumgartners atzina, ka brīvajā kritienā sasniegtais ātrums bijis ļoti liels un viņam dažas sekundes šķitis, ka viņš zaudēs samaņu. "Paldies dievam, man izdevās to apturēt - tas bija ļoti grūti. Tas bija daudz grūtāk, nekā daudzi no mums gaidīja," sacīja jaunais rekordists.

Austrietis sacīja, ka lēciena laikā pat nav apzinājies to, ka pārvarējis skaņas barjeru. "Es nejutu skaņas triecienvilni; es uzskatu, ka tas notiek aizmugurē," teica Baumgartners.

Baumgartneram vajadzēja vairāk nekā divas stundas, lai sasniegtu lēciena augstumu. Vēl pirms lēciena viņš laboja augstākā cilvēka veiktā lidojuma ar balonu rekordu - 34 668 metrus, kas bija uzstādīts 1961.gadā. Viņš plānoja lēkt no 36 576 metru augstuma, tomēr balons pacēlās augstāk.

Viens no pirmajiem Baumgartneru apsveica Austrijas prezidents Heincs Fišers, kurš nosauca viņa paveikto par "lielu panākumu" un sacīja, ka Austrija ar to lepojas.

Baumgartnera atbalsta komandā bija arī atvaļinātais ASV Gaisa spēku pulkvedis Džo Kitingers, kurš 1960.gadā uzstādīja iepriekšējo augstākā lēciena brīvā kritienā rekordu - 31 333 metrus.

Baumgartners jau agrāk ir uzstādījis rekordus, lecot no tādiem objektiem kā "Petronas" torņi Kualalumpurā un Kristus Pestītāja statuja Riodežaneiro.

Viņa lēciens svētdien notika 65.gadskārtā, kopš amerikāņu pilots Čaks Jīgers pārvarēja skaņas ātrumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!