Foto: AFP/Scanpix
Par konfidenciālu dokumentu noplūdināšanu apsūdzētais Romas katoļu pāvesta Benedikta XVI bijušais sulainis Paolo Gabriele otrdien tiesā paziņoja, ka neatzīst savu vainu, tomēr pauda nožēlu, ka nodevis pāvesta uzticību.

"Attiecībā uz apsūdzībām par zādzību vainu pastiprinošos apstākļos es sevi pasludinu par nevainīgu," sacīja Gabriele.

"Es jūtos vainīgs par to, ka esmu nodevis svētā tēva, kuru es mīlu kā dēls [mīl tēvu], uzticību" teica apsūdzētais.

Viņš arī sacīja, ka sarunās ar pāvestu atklājis, ka Romas katoļu baznīcas galva par daudz ko netiekot informēts.

"Mani patiešām šokēja - kad es apsēdos pusdienot ar svēto tēvu, dažkārt pāvests man vaicāja par lietām, par kuru viņam vajadzēja būt informētam," piebilda apsūdzētais.

"Tad es kļuvu stingri pārliecināts par to, cik viegli ir manipulēt ar cilvēku ar tik milzīgām pilnvarām," viņš teica.

Gabriele arī sūdzējās, ka aptuveni pirmās trīs apcietinājuma nedēļas viņš turēts mazā telpā, kur nepārtraukti bijusi ieslēgta gaisma. Vatikāns tūlīt pēc tam paziņoja, ka izmeklēs šos apgalvojumus.

Jau ziņots, ka Vatikānā sestdien sāka tiesāt par konfidenciālu dokumentu noplūdināšanu apsūdzēto Romas katoļu   pāvesta Benedikta XVI bijušo  sulaini   Paolo  Gabrieli.

46 gadus vecais Gabriele, kurš ir Vatikāna pilsonis, tiek apsūdzēts par zādzību vainu pastiprinošos apstākļos. Pāvesta  toreizējo   sulaini  aizturēja maijā uz aizdomu pamata par slepenu dokumentu zagšanu no pāvesta biroja un to noplūdināšanu žurnālistiem.

Gabrielem draud līdz sešiem gadiem ilgs cietumsods.

Gabriele tika aizturēts 23.maijā un 53 dienas atradās Vatikāna policijā, jo Vatikānā nav cietuma. Pēc tam jūlijā viņam tika noteikts drošības līdzeklis – mājas arests. Gabriele nedrīkst atstāt savu dzīvokli Vatikānā, kur viņš mitinās kopā ar ģimeni. Viņam ir atļauts iziet no mājām vienīgi, lai piedalītos tiesas sēdēs vai apmeklētu katoļu dievkalpojumus.

Itālijas plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka Gabriele, kuram ir sieva un trīs bērni, bija  pāvesta  sulainis kopš 2006.gada, un viņš nav vienīgais aizdomās turētais šajā lietā. Piekļuve   pāvesta   privātajām telpām ir tikai diviem viņa privātsekretāriem, sulainim un četrām mūķenēm, kuras veic saimniecības darbus.

Vatikāns iepriekš vēstīja, ka   pāvesta   sulaiņa aizturēšanas laikā viņa mājās ir atrasti dokumenti un to kopēšanai nepieciešamais aprīkojums.

Jūnijā  pāvests  izveidoja īpašu kardinālu komisiju, lai izmeklētu dokumentu noplūšanu, kas sākās janvārī. Tomēr tiesa šīs komisijas izmeklēšanas rezultātus neņem vērā, balstoties tikai uz Vatikāna prokuratūras un policijas izmeklēšanu.

Daudzu dokumentu kopijas ir iekļautas vasarā iznākušajā Džanluidži Nuci grāmatā "Viņa svētība".

Dokumentos ir kompromitējoša informācija par Vatikāna valsts sekretāra Tarčizio Bertones un Vatikāna bankas darbību.

Gabrieles advokāts paziņojis, ka Gabriele šādi rīkojies "aiz mīlestības" pret  pāvestu, jo vēlējies "padarīt dzīvāku" katoļu baznīcu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!