Londonā tiesā sākusies cīņa Lielbritānijā dzīvojošajiem krievu magnātiem - Borisu Berezovski un Romānu Abramoviču.
Berezovskis iesūdzēja tiesā Abramoviču, vēloties piedzīt divus miljardus sterliņu mārciņu (1,74 miljardus latu) kā kompensāciju par viņam piespiedu kārtā atņemtajām naftas kompānijas "Sibņeftj" akcijām..

Tiesāšanās ir saistīta ar Berezovska ilgo konfliktu ar Kremli, kaut arī abi magnāti reiz bija draugi un biznesa partneri.

Tiesā iesniegtajos dokumentos Berezovskis apgalvo, ka Krievijas amatpersonas ar draudiem piespiedušas viņam zem tirgus vērtības pārdot savu daļu naftas kompānijā "Sibņeftj", alumīnija kompānijā "Russkij aļumiņij" un telekanālā ORT.

Berezovskis apgalvo, ka viņam un viņa biznesa partnerim likts lēti pārdot savas akcijas Abramovičam, pretējā gadījumā tās konfiscēšot Krievijas valsts.

Abramoviča advokāti norādīja, ka Berezovska uzsāktais tiesas process ir viņam bezcerīgs.

Krievijas bagātākais cilvēks, Čukču autonomā apgabala gubernators un futbola kluba "Chelsea" īpašnieks Abramovičs lielāko daļu sava laika pavada Lielbritānijā.

Tuvais bijušā Krievijas prezidenta Borisa Jeļcina sabiedrotais Berezovskis Krieviju pameta 2000.gadā, bet trīs gadus vēlāk ieguva patvērumu Lielbritānijā.

Londona vairākkārt noraidījusi Maskavas lūgumu izdot Berezovski, kurš savā dzimtenē ir apsūdzēts arī par līdzdalību krāpšanā.

Savu bagātību Berezovskis ieguva pretrunīgos privatizācijas darījumos deviņdesmito gadu Krievijā. Deviņdesmitajos gados Berezovskis Krievijā izveidoja milzīgu uzņēmumu impēriju, taču 2000.gadā viņš bija spiests bēgt no Krievijas, nonākot konfliktā ar Putinu.

Berezovskim Krievijā izvirzītas apsūdzības plaša mēroga krāpšanā, taču viņš apgalvoja, ka Krievijas amatpersonas vajā viņu politisku iemeslu dēļ.

Līdz konfliktam ar Putinu Berezovskis kontrolēja lielu daļu Krievijas mediju, taču tagad visi lielākie telekanāli, galvenās ziņu aģentūras un laikraksti pieder Krievijas valdībai.

Abi magnāti ir starp bagātākajiem cilvēkiem pasaulē, bet Berezovska īpašumu vērtība ir ap 500 miljoniem sterliņu mārciņu (435 miljoniem latu), salīdzinot ar Abramoviča 10,8 miljardiem mārciņu (9,4 miljardiem latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!