Foto: AFP/Scanpix

Katoļu baznīcas bīskapi otrdien paziņoja, ka viņiem joprojām ir fundamentāli iebildumi pret homoseksuālām attiecībām, tādējādi cenšoties mīkstināt iespaidu, kādu radījis dienu iepriekš izskanējušais paziņojums, kas šķietami liecināja par līdzšinējās Vatikāna attieksmes maiņu pret ticīgajiem gejiem.

Demonstrējot acīmredzamu konservatīvā klēra pretestību Vatikāna liberāļu ierosinātajām reformām, kuras atbalsta arī pāvests Francisks, bīskapi, kas piedalās īpašā ģimenes jautājumiem veltītā sinodē, nākuši klajā ar aicinājumu izrādīt "pienācīgu apdomību", vēršoties pie homoseksuāļu kopienas.

Viņi norādījuši, ka nedrīkst radīt iespaidu par "šādu tendenču pozitīvu vērtējumu no baznīcas puses", liecina Vatikāna publiskotais debašu apkopojums.

Iepriekšējā dienā publiskotais sākotnējais ziņojums par sinodes darbu izraisīja pasaulē vētru, jo tajā cita starpā bija atzīts, ka "homoseksuāļiem piemīt dotības un īpašības, ko piedāvāt kristiešu kopībai", un ka baznīcai vajadzētu spert soli pretī gejiem.

Acīmredzami atspoguļojot iebildumus pret iepriekšējās dienas paziņojuma interpretācijām, Vatikāna preses dienests otrdien izplatījis paziņojumu, kurā mazināta starpziņojuma nozīmība, uzsverot, ka tas bijis tikai darba dokuments, kam piešķirta nozīme, kāda tam nepienākas.

Lai kāds būtu sinodes iznākums, starpziņojuma tonis, aicinot baznīcu izrādīt gan žēlsirdību, gan būt spriedumos reāliem, nepārprotami atspoguļo paša Franciska uzskatus šajā jautājumā.

Sionode norisinās aiz slēgtām durvīm, un ir grūti novērtēt, cik dziļas ir patiesās pretrunas baznīcas vadībā gan šajā, gan citos pretrunīgi vērtētajos jautājumos, piemēram, par attieksmi pret nelaulātu personu kopdzīvi un pret šķirteņiem.

Vatikāna eksperti gan norāda, ka nepastāv jautājums par kardinālu baznīcas doktrīnas pārskatīšanu vai par iespējamu atbalstu geju laulībām.

Tomēr geju kristiešu organizācijas jau izteikušas atzinību par baznīcas iespējamo toņa maiņu lielākas iecietības virzienā.

Tikmēr Svētā krēsla avoti aģentūrai AFP pavēstījuši, ka daudzi Āfrikas bīskapi asi iebilst pret, viņuprāt, pārlieko vērību, kas pirmdienas dokumentā tiek pievērsta homoseksualitātes jautājumam, norādot, ka tas pieminēts vien sešās no 180 uzrunām, kas teiktas sinodes pirmās nedēļas laikā.

Šie iebildumi apstiprināti arī pēdējā Vatikāna publiskotajā debašu apkopojumā, piebilstot, ka sinodes dalībnieki īpaši uzsvēruši termina "grēks" faktisko neesamību sākotnējā ziņojumā.

Bīskapi arī aicinājuši uz tālākām pārdomām par teoloģisko pamatojumu attieksmei pret gejiem jeb tā dēvēto pakāpenības principu, kas paredz, ka baznīca pieņem indivīdus, kuri dzīvo grēkā, taču turpina darbu ar viņiem, lai ar laiku panāktu to atgriešanos pie baznīcas atbalstītajiem noteikumiem.

Paredzēts, ka sinode savu darbu beigs svētdien. Pirms pāvests 2016.gada sākumā nāks klajā ar secinājumiem, paredzēts nākamā gada oktobrī rīkot vēl vienu bīskapu sanāksmi.

Lai gan Franciska varā ir vairums sviru, lai panāktu pārmaiņas, viņš ļāvis noprast, ka vēlas panākt iespējami plašāku konsensu par varbūtējām reformām, kuru mērķis ir likvidēt plaisu starp baznīcas mācību un daudzu ticīgo reālo dzīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!