Foto: AP/Scanpix
Norvēģu terorists Anderss Bērings-Breivīks, kas 2011.gadā noslepkavoja 77 cilvēkus, paziņojis, ka vēlas, atrodoties ieslodzījumā, dibināt fašistisku partiju, jo tas varētu novērst viņa sarīkotā slaktiņa atkārtošanos.

34.lapaspuses garā vēstījumā, kuru piektdien saņēma aģentūra AFP, Breivīks izteicis "ultimātu" Norvēģijas Tieslietu ministrijai, pieprasot aizvākt šķēršļus Norvēģijas Fašistu partijas (NFP) un "Ziemeļu līgas" (NL) dibināšanai.

2011.gada 22.jūlijā Oslo un Ūteijas salā sarīkoto slaktiņu laikā Breivīks noslepkavoja 77 cilvēkus, paziņojot, ka tādējādi viņš cīnoties pret multikulturālismu un musulmaņu invāziju.

Breivīgs apgalvo, ka kopš nonākšanas cietumā viņš pievērsies demokrātijai un vēloties dibināt politisku partiju, lai savu ideoloģiju izplatītu ar nevardarbīgiem līdzekļiem.

Viņš piebildis, ka iedvesmojies no grieķu neonacistu partijas "Zelta rītausma" panākumiem vēlēšanās.

"Kā bijušajam kaujiniekam man sirds asiņo par barbarismu, ko pastrādāju 22.jūlijā," savā vēstulē raksta Breivīks. "Kā bijušajam kaujiniekam man dzīvē vissvarīgākais ir strādāt, lai novērstu, ka kaut kas tāds jebkad varētu atkārtoties. NFL un NL vienīgais mērķis ir, lai tas nekad vairs nenotiktu."

Savu vēstuli viņš parakstījis kā "Anderss Bērings-Breivīks, partijas sekretārs un parlamenta kandidāts no NFP un NL".

Norvēģijā visi ieslodzītie neatkarīgi no soda barguma pilnībā saglabā visas pilsoņtiesības.

Taču Breivīks apgalvo, ka praksē cietuma vadība viņa tiesības ierobežojot un konfiscējot vēstules ar parakstiem, kas viņam nepieciešami partijas reģistrēšanai.

Cietuma vadība šīs apsūdzības noraida, taču atzīst, ka likumīgi cenzējot Breivīka saraksti, lai novērstu noziedzīgas darbības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!