Foto: AP/Scanpix
Trešdien Briselē sākas "Lielā septiņnieka" jeb G7 valstu līderu divu dienu samits, kura galvenās tēmas būs situācija Ukrainā, attiecības ar Krieviju, globālā ekonomika un enerģētiskā drošība, liecina Eiropas Savienības (ES) izplatītais sākotnējais darba grafiks.

Briselē G7 formātā tiksies Kanādas, Francijas, Vācijas, Itālijas, Japānas, Lielbritānijas un ASV līderi, kā arī Eiropadomes un Eiropas Komisijas prezidenti.

Tā ir pirmā reize, kad ES rīko samitu un pirmo reizi tas notiks Briselē. (ES ir pilntiesīgs G8 loceklis un to kopīgi pārstāv Eiropadomes un Eiropas Komisijas prezidenti.)

Sākotnēji bija paredzēts, ka jūnija sākumā Krievija Sočos uzņems G8 samitu, taču plāni tika mainīti pēc Krievijas īstenotās Krimas aneksijas. G7 līderi samitā Hāgā 24. martā izlēma tā vietā jūnijā tikties Briselē G7 formātā.

Līdz ar to šī ir pirmā reize kopš Krievijas iestāšanās "Lielajā septiņniekā", kad vadošo lielvalstu samits notiek bez Krievijas līdzdalības.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins šonedēļ gan tiksies ar augstām šo valstu amatpersonām atsevišķa, un viņa tuvākajos plānos ir pārrunas ar Vācijas kancleri, Lielbritānijas premjerministru un Francijas prezidentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!