Foto: Reuters/Scanpix
Britu premjers Deivids Kamerons trešdien konservatīvo konferencē aicināja savas partijas deputātus atbalstīt likumu par viendzimuma laulību reģistrāciju, informē aģentūra "RIA Novosti".

Kamerons atgādināja, ka 2005.gadā, uzrunājot partijas biedrus, jau iestājies par šāda likuma pieņemšanu. "Vienreiz es jau stāvēju konservatīvo konferences priekšā un sacīju, ka nav svarīgi, vai savienība tiek noslēgta starp vīrieti un sievieti, vīrieti un vīrieti vai sievieti un sievieti. Jūs man aplaudējāt par šiem vārdiem. Pēc pieciem gadiem mēs sākām konsultācijas par viendzimuma laulību legalizēšanu," sacīja konservatīvo līderis.

Britu valdība augustā paziņoja, ka sākusi darbu pie viendzimuma laulību likumdošanas. Projektu plānots izstrādāt līdz 2015.gadam.

Oficiāli jēdziens "viendzimuma laulība" Apvienotajā Karalistē netiek atzīts, taču kopš 2005.gada gejiem un lesbietēm ir atļauts stāties "civilā partnerībā". Šai partnerībai juridiski ir laulības spēks, taču varas iestādes joprojām atsakās šo jēdzienu pielietot praksē.

Britu premjers uzskata, ka atbalsts viendzimuma laulībām nav pretrunā ar konservatīvajām vērtībām, jo šādu attiecību atzīšana ir "vienlīdzības jautājums". "Konservatīvie tic stiprām attiecībām starp cilvēkiem, tic tam, ka sabiedrība kļūs spēcīgāka, ja cilvēki dos viens otram zvērestu un atbalstīs viens otru," sacīja Kamerons.

Mediji norāda, ka šī premjera runas daļa kļuva par spilgtāko mirkli visas viņa gandrīz 50 minūšu ilgās uzstāšanās laikā, taču publika uz to reaģējusi rezervēti.

Kamerons runāja arī par vienotību un sabiedrības un pasaules kopējām problēmām, lielākoties ekonomiskajām. Viņš uzskata, ka pasaules ekonomikas krituma un valstu lielo parādu dēļ krīzes draudi ir tikpat lieli kā 2008.gadā.

"RIA Novosti" norāda, ka šī Kamerona uzrunas daļa gan atšķīrās no tās, kas, atbilstoši Lielbritānijā pieņemtajai praksei, bija publicēta iepriekš. Proti, sākotnēji medijos publiskotajā uzrunas tekstā premjers aicināja britus samazināt savus privātos parādus, savlaicīgi sedzot visus kredīta maksājumus.

Taču pēc runas publicēšanas konservatīvie saprata, ka šādi formulējumi izraisīs vēlētāju sašutumu un parādīs plaisu starp Kameronu un vienkāršajiem iedzīvotājiem ar viņu finansiālajām grūtībām. Tāpēc dažas minūtes pirms uzstāšanās Kamerons savu runu koriģējis un norādījis, ka pilsoņu apzinīgums parādu segšanā ir viens no veidiem, kā viņi var atbalstīt valsts ekonomiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!